Onderzoek naar de instandhouding van 71.000 diersoorten heeft een zeer groot verschil naar voren gebracht tussen de ‘winnaars’ en ‘verliezers’. Wereldwijd neemt zo’n 48 procent van de onderzochte diersoorten af, blijft 49 procent stabiel en neemt slechts 3 procent toe. De nieuwe getallen wijken erg af van wat tot nu toe werd aangenomen. De impact van menselijk handelen is groter dan gedacht.

Menselijk handelen een grotere bedreiging voor diersoorten
Zwarte neushoorns | Foto: publiek domein CC0

De diersoorten met de hoogste en meeste afnames concentreren zich vooral in de tropen. Uniek aan dit onderzoek is dat men zich niet richtte op een momentopname van de onderzochte soorten, maar juist over een langere periode. Het verschil in uitkomst is schrikbarend: op de standaard manier wordt 28 procent van de diersoorten bedreigd met uitsterven, nu blijkt dat dit heel veel meer is.

Dit onderzoek keek naar zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën, vissen en insecten, met behulp van de Rode Lijst van bedreigde diersoorten (IUCN). Daarnaast keek men ook naar de soorten binnen hun geografische regio’s.

Menselijk handelen een grotere bedreiging voor diersoorten
Rode panda | Foto: Mathias Appel CC0

Een combinatie van menselijk handelen

Habitatvernietiging, met name in de tropen, is de belangrijkste oorzaak van deze zorgwekkende ontwikkeling. Brazilië is hier een schrijnend voorbeeld van. Volgens RAISG (Georeferenced Amazonian Socio-Environmental Information Network) is hier tussen 2001 en 2020 zo’n 542.581 km² regenwoud verloren gegaan. Dit is een gebied groter dan Spanje. Dit gebeurde vooral om plaats te maken voor veeteelt, verbouwen van soja, maïs, suikerriet en andere grondstoffen voor de landbouw, evenals mijnbouw.

Een combinatie van menselijk handelen, variërend van klimaatverandering oorzaken zoals de intensieve veehouderij en luchtvaart tot wilde dierensmokkel, stroperij, jacht, visserij en vele andere oorzaken, draagt allemaal bij aan de afname van diersoorten. In het algemeen wijzen de onderzoekers vooral op de groei van de wereldbevolking en de industriële vooruitgang, die de natuurlijke systemen van de aarde uitputten.

Menselijk handelen een grotere bedreiging voor diersoorten
Luiaard | Foto: publiek domein

Preventieve actie is noodzakelijk

Eén van de meest verontrustende ontdekkingen was dat een derde van de diersoorten die nu als veilig wordt beschouwd, nog niet op de lijst van bedreigde diersoorten staat. Echter nemen ze in zulke aantallen af, dat dit zeker hun langetermijn-overleving bedreigt. Pincheira-Donoso, hoofddocent evolutionaire biologie en macro-ecologie aan de Queen’s University in Belfast en tevens één van de onderzoekers:

“Deze gegevens bieden een vroegtijdige waarschuwing voor preventieve actie, door de aandacht te vestigen op de soorten die nu hard achteruitgaan, voordat ze het te laat is om te handelen en uitsterven te voorkomen.”

Colin Chapman, een bioloog en biologisch antropoloog aan de Vancouver Island University in Canada, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek:

“…Daarom moeten we ons veel meer zorgen maken over soorten die niet op de IUCN-lijst staan en mogelijk speciale aandacht nodig hebben.”

.

Menselijk handelen een grotere bedreiging voor diersoorten
Jonge keizerspinguïns | Foto: publiek domein

De wetenschappers zeggen dat het nieuwe onderzoek aanwijzingen biedt waarop natuurbeschermers kunnen ingrijpen voordat het echt te laat is voor de diersoorten. De auteurs van de studie schrijven:

“Het vertragen van het tempo van biodiversiteitsafname moet een wereldwijde prioriteit zijn.”

Onderzoeker Pimm zegt:

“Samenwerking tussen regeringen, wetshandhaving, non-profitorganisaties en lokale en inheemse volkeren (de beste beheerders van het land) kan de jacht verminderen, de handel in wilde dieren tegengaan en bossen beschermen en herbeplanten. Het verbinden van stukjes bos is cruciaal. We weten dat gefragmenteerde landschappen snel soorten verliezen.”

.

Menselijk handelen een grotere bedreiging voor diersoorten
Ontbossing | Foto: publiek domein

Onderzoeker Pincheira-Donoso waarschuwt:

“Een dalende biodiversiteit is een crisis van planetaire omvang, een crisis die wij hebben veroorzaakt. We moeten ons er zeker zorgen over maken.”

Maar hij benadrukt ook dat we ons niet machteloos moeten voelen, hoe schrikbarend de uitkomst van dit onderzoek ook is. Iedere persoon kan stappen ondernemen die een verschil maken. Denk aan het verminderen van energieverbruik, verminderen van de inzet van pesticiden en het steunen van belangrijke natuurbeschermingsorganisaties. Samen kunnen we een groot verschil maken.

Bron:

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen