Uit een nieuwe studie blijkt dat wij mensen verantwoordelijk zijn voor een tot 10.000 keer snellere uitroeiing van dieren- en plantensoorten.
Volgens Amerikaanse wetenschappers van de Duke University verdwijnen bepaalde soorten zo’n tien keer sneller dan eerst werd aangenomen. Vóór de komst van de mensheid verliep de uitroeiing juist trager dan verwacht.
“We staan op de rand van de zesde massa-extinctie”, zegt hoofdauteur van het gerenommeerde rapport Stuart Pimm. “Of we het al dan niet vermijden, hangt af van onze acties.”
De versnelde verdwijning van soorten wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door verlies aan leefgebied door toedoen van de mens. Andere oorzaken zijn invasieve soorten die werden geïntroduceerd door de mens en de verandering van het klimaat.
Gelukkig is er volgens de wetenschappers nog wel een sprankje hoop: apps zoals iNaturalist, waarmee gewone mensen en biologen kunnen helpen om bedreigde soorten te ontdekken. Zodra biologen te weten komen waar bedreigde soorten zich bevinden, kunnen ze door middel van bijvoorbeeld fokprogramma’s en herstel van leefgebied helpen deze soorten redden.
Massa-extincties uit het verleden
– 445 miljoen jaar geleden vond de eind Ordovicische massa-extinctie plaats. Het land was nog maar nauwelijks bewoond, dus vooral de organismen in de oceaan stierven uit.
– Zo’n 375 miljoen jaar geleden vond de eind Devoon massa-extinctie plaats. Toen stierf ongeveer 75% van het leven uit, vooral koraal- en sponsriffen.
– De zwaarste uitroeiing gebeurde 250 miljoen jaar geleden, de Perm-Trias massa-extinctie. Op het land stierf 70% van de gewervelden en in de oceaan liet 96% het leven.
– 200 miljoen jaar geleden vond de eind Trias massa-extinctie plaats. In die periode stierf 80% van het leven uit.
– Iets recenter speelde de Krijt-tertiair massa-extinctie zich af. Dit is de bekendste, want in deze periode stierven de dinosauriërs uit.
Bronnen: Knack.be en Kennislink ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen