De lantaarnvis (Lampanyctodes hectoris) is een straalvinnig visje dat een lengte van maximaal 7 centimeter kan bereiken en in diep en donker water in de oceanen leeft. Het visje voedt zich met zwevende plantjes en diertjes in het water, voornamelijk plankton.
Door de plastic soep in de oceaan zijn kleine plastic deeltjes op het hoofdmenu van dit diertje komen te staan. Grotere vissen, zoals de tonijn voeden zich op hun beurt weer met dit lantaarnvisje. De mens blijft nog altijd de grootste consument van de tonijn waardoor het plastic weer via deze vis terug komt bij de vervuiler.
Uit onderzoek van Carlos Duarte, directeur van het Oceans Institute van de University of Western Australia, is gebleken dat het lantaarnvisje 99% van het plastic in de oceanen ‘opruimt’. De diepzeevissenpopulatie bestaat voor 50% tot 60% uit deze lantaarnvisjes.
Het is naïef om te denken dat daarmee het probleem van de plastic soep in de oceanen is opgelost. Door het eten van zoveel plastic zullen deze visjes, maar ook de vissen die op hen jagen verhongeren. Verzadigd door al dat plastic zullen de vissen geen ander voedsel meer eten dat de noodzakelijke voedingsstoffen levert.
Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?