Onderzoekers van de Lund Universiteit, de Zweedse Landbouwuniversiteit en het Karolinska Instituut zijn een stap dichter gekomen bij de oplossing van het probleem van de massale sterfte van bijen en antibioticaresistentie.

Bij

In wilde en verse honing, die al gedurende duizenden jaren door mensen gegeten is, bevinden zich dertien verschillende soorten melkzuurbacteriën, tegen slechts één tot drie in commerciële producten. Honingbijen hebben deze gezonde bacteriën in hun maag zitten en hebben ze al tachtig miljoen jaar gebruikt om hun honing en bijenbrood, waarmee ze de kolonie voeden, te produceren en te beschermen. In de nectar en pollen die de bijen verzamelen bevinden zich grote hoeveelheden bacteriën, schimmels en gistsoorten die hun honing en bijenbrood binnen een paar uur onbruikbaar kunnen maken, maar de melkzuurbacteriën in de bijenmaag maken hier ogenblikkelijk korte metten mee.

Ook is ontdekt dat de melkzuurbacteriën doodgaan als bijenhouders hun bijenvolken preventief met antibiotica behandelen. Daardoor wordt het natuurlijke afweersysteem van de bijen dus verzwakt. Ook het eten van synthetisch voedsel in plaats van het eten van hun eigen honing en bijenbrood, en het in gebieden vliegen die met pesticiden zijn bespoten, verzwakken het afweersysteem.

Het zou best eens kunnen zijn dat de melkzuurbacteriën ook in de mens schadelijke bacteriën doden en in een aantal gevallen misschien zelfs de rol van antibiotica zouden kunnen overnemen. Mensen eten niet voor niets al duizenden jaren honing…

Lees verder ©PiepVandaag.nl Jeanco Lapierre Armande