In april meldden we dat er door het fosfaatreductieplan een recordaantal koeien naar de slacht was gebracht. Maar inmiddels groeit de melkveestapel weer in Nederland, deze maand met 10.000 koeien. Minister Kamp van Economische Zaken en Landbouw maakt zich hierdoor vooral zorgen over de fosfaatafspraken met de EU.
In het fosfaatreductieplan staat dat Nederlandse boeren op 1 oktober 9,2 miljoen kilo fosfaat minder moesten produceren en dat doel is gehaald. Om deze doelstelling te bereiken werden onder meer vele tienduizenden dieren afgevoerd naar de slacht. Een andere optie is minder fosfor in het veevoer en het geven van een vergoeding aan boeren die besloten om het bijltje erbij neer te gooien.
Maar nu blijkt dat afgelopen maand de melkveestapel alweer is uitgebreid met 10.000 koeien. Dit baart minster Kamp zorgen, vooral omdat deze toename de afspraak met de EU dat onder bepaalde omstandigheden afgeweken mag worden van de fosfaatafspraken in gevaar kan brengen. Over de verspilling van dierenlevens wanneer er opnieuw koeien naar de slacht gebracht moeten worden vanwege teveel fosfaat heeft hij echter niets gezegd.
Meststoffen
Fosfaat komt vrij in de mest van koeien, samen met stikstof. Er zijn normen gesteld aan de maximumhoeveelheid van deze stoffen die in het milieu mogen komen bij het uitrijden van de mest. Wanneer deze normen overschreden worden zal er een reductie moeten plaatsvinden. Fosfaat en stikstof zijn letterlijk en figuurlijk meststoffen, die bijvoorbeeld de plantengroei in waterlopen bevorderen, waardoor er geen licht meer doordringt en al het andere leven doodgaat.
Bioboeren
Extra getroffen door de fosfaatreductieplannen waren bioboeren, die veel minder verantwoordelijk zijn voor het teveel aan fosfaat in de mest, maar toch gedwongen werden om hun bedrijven af te slanken door koeien naar de slacht te brengen; naar schatting zo’n 6.000. Bekijk onderstaande reportage die Karen Soeters maakte bij Leyntje Melse van boerderij Schermereyland:
Opnieuw het slachtoffer
Je zou zeggen dat de veesector heeft geleerd van het drama dit voorjaar. Naar schatting werden zo’n 170.000 dieren naar de slacht gebracht om de mestproductie terug te dringen en daarmee te voldoen aan de fosfaatafspraken. Maar de uitbreiding van afgelopen maand geeft aan dat het kortetermijngeheugen van de sector ernstig te wensen overlaat. Het is dus gewoon wachten totdat er weer teveel fosfaat geproduceerd wordt en de koeien opnieuw het slachtoffer worden en naar de slachthuizen afgevoerd worden. Kamp zegt hierover:
“De eerste die daar last van heeft is de sector zelf.”
Het had de minister gesierd wanneer hij eerst de verspilling van dierenlevens had genoemd. De sector heeft het tenslotte zelf in de hand.
Bron: NOS ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat een totale idioterie weer! Dit geeft maar weer opnieuw aan dat veeteelt alleen maar puur business is en dat op geen enkele manier respect voor de dieren bestaat. De gedachtegang van onze regering en van de EC is ook te gek voor woorden. Als “de koeien teveel fosfaat produceren” moeten ze maar afgeslacht worden, wat dan ook op zeer grote schaal gebeurd is. En zodra ze denken dat er weer iets aan te verdienen valt, of dat het probleem even uit het zicht is, maken we gewoon even snel weer 10.000 nieuwe koeien voor Nederland. Dit is toch op geen enkele manier uit te leggen.
Er wordt ook nog steeds voorbij gegaan aan de gigantische vervuiling en veroorzaker van de klimaatopwarming door de grootschalige veeteelt.
Het regeerakkoord van ons nieuw samengestelde kabinet spreekt wel over sluiten van kolencentrales, over 12 jaar dan weliswaar…
Maar over afbouwen van de immense veestapel heb ik hen helemaal nog met geen woord gehoord.
Jeroen, niet oordelen als je geen idee hebt waar je over spreekt.
Er worden geen 10000 koeien bijgemaakt. ( het zijn er overigens 9500)
Er zijn in NL ruim 17000 melkveebedrijven, dus er is ongeveer per bedrijf een halve koe bijgekomen.
Hoe kan dat ? : het najaar is van uodsher al een periode dat er meer jongvee kalft, en een pink telt voor 0,53 GVE mee in het GVE rekenmodel, kalft die pink, dan komt er dus onmiddellijk 0,47 koe “bij”
Die zogenaamde groei is dus een natuurlijk proces dat met de huidige rekenregels plotseling groei lijkt. Dit geld ook voor kalveren die 1 jaar oud worden, deze gaan ook plotseling dubbel geteld worden in de GVE berekening.( van 0,27 naar 0,53)
Overigens zal je binnenkort in de pers wel lezen dat de melkveehouderij in NL vrijwel niets bijdraagt aan de opwarming van de aarde/co2 uitstoot.
Oh ja, en als die pink kalft van een vaarskalf komt er automatisch nog 0,27 GVE bij, dus eigenlijk 0,8 GVE extra “automatisch”
Dus in zoverre heb je gelijk Jeroen, er worden administratief koeien bijgemaakt, jammer alleen dat dat een natuurlijk gegeven is.
Sorry, hj, maar blijkbaar weet jij niet waar je het over hebt, want melkvee heeft niets met natuur te maken,ze doen allemaal aan kunstmatige inseminatie en dus kun je vooraf heel goed plannen hoeveel koeien je wilt in deze zieke industrie.
Jammer Kengai, jij bent degene die er NIETS van weet.
Vraagje, Hoe lang draagt een koe? juist, 9 maand.
Wanneer is het fosfaatreductieplan ingegaan? juist, dit jaar.
Wanneer zijn die “extra” koeien er bij gekomen? juist, September, laat dat nu net de 9e maand van het jaar zijn…………….
En dat plannen, al decennia is het zo dat er vooral in het najaar veel koeien kalven, en na een 3 maand wordt die koe weer drachtig,dus er is niet zoveel te schuiven met die data, ja kan een jong dier niet effe op 18 of 20 maand laten kalven.
Lees eens de feiten die ik schrijf, en dan bedoel ik echt lezen, dan zie je dat de verklaring logisch is.
En of een koe via KI of natuurlijk drachtig wordt, daar veranderd de draagtijd niets aan.