Hoewel er ook boeren en houders van dieren zijn die heel goed weten dat koeien, paarden, schapen en andere (boerderij)dieren bij wet recht hebben op schaduw en beschutting, zijn er nog altijd velen die zich daar niets van aantrekken en de dieren in de volle zon laten staan. Dit criminele gedrag moet stoppen en daarom is er een meldpunt ingesteld.
Via het mailadres info@bomenvoorkoeien.nl zijn deze misstanden door te geven, bedoeld om te melden waar en wanneer mensen dieren in weilanden zien die zich op geen enkele wijze kunnen onttrekken aan de brandende zon. In het mailadres komt ‘Bomen voor koeien‘ voor; een actie die al 20 jaar geleden werd gestart en nog altijd even noodzakelijk is.
.
.
Hittestress is vreselijk en wij mensen doen er alles aan om zo koel mogelijk te blijven. Maar veel dieren staan gedwongen in de volle zon zonder enige vorm van beschutting. Zo trof de groep 1037 Against Animal Cruelty dit weekend een paard aan in de volle zon. De eigenaresse van het paard ontkende glashard dat het dier leed, zo liet 1037 aan AnimalsToday weten:
“Ze maakte zich drukker over het feit dat we haar paard aan het filmen en fotograferen waren en weigerde in te grijpen om iets voor het dier te doen. ‘Hij ziet er toch goed uit?’ was haar enige antwoord op onze constatering dat het paard ernstig leed in de hitte en door de vliegen.”
De beelden en bijbehorende beschrijving spreken boekdelen:
“Bij 36 graden en een gemeten temp op zijn huid van 46.2 graden staat dit paard de gehele dag in de volle zon te bakken met ernstig veel hinder van vliegen rondom het oog. Dit dier troffen we aan aan de Rijksweg in Hummelo. Eigenaresse vind dat het dier geen beschutting nodig heeft, er geen vliegennet voor zijn ogen moet komen, het dier niet op stal hoeft, geen maatje nodig heeft.”
.
.
Hittestress en oververhitting vinden helaas ook plaats buiten het zicht. 1037 Against Animal Cruelty filmde in een geitenstal, waar ondanks een ventilator de temperatuur zo hoog opliep dat de dieren het niet langer konden bolwerken:
.
.
.
Vorige week deed Wakker Dier een steekproef in Noord-Holland en kwam daar tot de conclusie dat driekwart van de schapen geen enkele beschutting had tegen de brandende zon. Er zijn echter altijd mensen die blijven ontkennen dat dieren schaduw nodig hebben of ze bagatelliseren de gevolgen, maar zodra ze de keuze hebben geven schapen zelf aan dat die ontkenning kant noch wal raakt.
Hitte is iets waar mensen zich aan kunnen onttrekken, maar dieren zijn er op vele manieren de dupe van. Of het nu honden of andere dieren in hete auto’s zijn, diertransporten bij tropische temperaturen, dieren in onbeschutte weilanden of oververhitte stallen; in alle gevallen is het onze verantwoordelijkheid om deze lijdende dieren te helpen. Dus mail over misstanden in weilanden naar info@bomenvoorkoeien.nl, maar neem bij acute nood ook contact op met de regionale dierenambulance en/of bel 144. Probeer zo snel mogelijk een einde te maken aan de situatie en spreek de eigenaar erop aan. Hou het netjes, blijf altijd op de openbare weg en laat je niet van de wijs brengen door eventuele agressieve reacties.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl BVR
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
De koeien bij de oesterdam in het natuurgebied staan volop in de zon.. hier word ook niks aan gedaan politie weet dit komen hier vaak genoeg voorbij.. genoeg paarden in de schansbaan halsteren die in de volle zon staan. Zelf ook van een manege. Met veulen
Graag een nummer die ik kan bellen als ik het weer zie en vanaf welke temperatuur ze niet buiten mogen staan
Beste Wendy,
Dank voor je bericht. Via het mailadres info@bomenvoorkoeien.nl zijn deze misstanden door te geven, waarbij het zaak is om een foto van de situatie mee te sturen voorzien van een duidelijke locatiebeschrijving. Er is niet zozeer sprake van een wettelijke temperatuur dat ze niet meer buiten mogen staan, wel dat ze recht hebben om zich aan de brandende zon en extreme hitte te onttrekken, net als dat ze beschikking moeten hebben over voedsel en schoon water.
Je ziet gelukkig dat genoeg houders prima aanvoelen wanneer het buiten te warm is voor hun dier(en), want veel weilanden waren geheel leeg tijdens de afgelopen hitteperiode. Helaas is een deel van de politie onvoldoende op de hoogte van de geldende wetgeving hierover, zoals ons nu uit meerdere hoeken ter ore is gekomen. Ook blijken er soms marginaal kleine plekjes te zijn waar een haag of struikje een beetje schaduw geeft, maar onvoldoende om de hele dag schaduw te garanderen. Het wordt echter door houders en sommige wetshandhavers als argument gebruikt niet te hoeven ingrijpen, net als het argument dat “vliegen en horzels er nou eenmaal bij horen”, zoals iemand ons meldde. Dat klopt, maar er zijn wel opties om het enorme ongemak en mogelijke pijnlijke oogontstekingen tegen te gaan. Niet ingrijpen met als excuus dat “het geen doen is om alle paarden te controleren”, zoals iemand hoorde bij een melding, is natuurlijk helemaal uit den boze. Daarmee wordt het belang ingrijpen op dit soort dierenleed volledig genegeerd, inclusief de wetgeving zoals vastgelegd in het Besluit houders van dieren.
We hopen dat de nu ingetreden verkoeling voorlopig geen reden is voor houders van dieren om zich niet meer druk te hoeven maken om schaduw en beschutting voor hun dieren.
Met vriendelijke groet,
Redactie AnimalsToday
Kunnen jullie evt ook eens gaan praten met gemeenten. Wij hebben wel een overkapping geplaatst voor onze paarden, maar zijn ontzettend bang dat we het moeten afbreken van de gemeente.
Misschien kan een organisatie als jullie hier verandering in gaan brengen!
In ieder geval bedankt voor alles wat jullie doen
Beste I,
Dit is een heel lastig punt want iedere gemeente kan hierin een eigen beleid voeren – denk aan welstandscommissies, bestemmingsplannen etc. De ene gemeente is daar makkelijker in dan de andere. Maar: een gemeente kan jullie niet verbieden om de wet te volgen die voorschrijft dat dieren recht hebben op beschutting tegen extreme weersomstandigheden, zie: https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0035217&hoofdstuk=1¶graaf=2&artikel=1.6&z=2018-07-01&g=2018-07-01 En anders zal de gemeente zelf een alternatief moeten voorstellen, want ze mogen jullie nooit dwingen om het wettelijk vastgelegde Besluit houders van dieren niet na te komen. Wat wel meespeelt is het bouwwerk zelf (is het veilig bijvoorbeeld), maar daar kunnen we niets over zeggen zonder beeld.
In het algemeen in gesprek gaan met gemeenten hierover is lastig vanwege de grote verschillen in beleid als het op bouwen aankomt. Maar als je ons, refererend aan dit gesprek, mailt op redactie@animalstoday met meer informatie kunnen we er beter naar kijken en ons beraden op actie mocht de gemeente in kwestie vervelend gaan doen. Stuur dan ook wat foto’s mee van de paarden en de beschutting, dan is duidelijk dat ze er gebruik van maken. Alleen al het publiceren over dit soort onderwerpen kan soms helpen, dus wanhoop niet.
Met vriendelijke groet,
Redactie AnimalsToday
Graag zou ik iets betekenen en meewerken in een team die goed is voor de dieren. Is er iets wat ik kan doen, betekenen? Behalve donaties? Ik hoor het heel graag. Ook vraag ik me af, worden meldingen altijd teruggekoppeld naar de melder? Wat gebeurd er met de dieren? Ik hoor het allemaal graag. Bedankt voor jullie mooie werk.
Beste Angelique,
Wat een mooi aanbod en geweldig dat je zo betrokken bent met dieren. Het is alleen erg moeilijk om zomaar iets te roepen over wat je zou kunnen doen, want dat is heel persoonlijk en verschilt van persoon tot persoon. De één is heel ‘hands on’ gericht en wil graag bij een dierenopvang werken, zoals vogels, egels of knaagdieren, de ander doet graag dingen achter de schermen om het werk van een dierenorganisatie te faciliteren. Er zijn mogelijkheden om honden uit te laten voor oudere mensen die tijdelijk niet in staat zijn om voor hun dier te zorgen, of je kunt in een asiel katten gaan knuffelen omdat ze daar erg veel behoefte aan kunnen hebben. Zoals je op onze site kunt zien zoeken we zelf altijd naar mensen die kunnen schrijven, om zo dierenleed en -rechten onder de aandacht te brengen en te houden. Maar je zou ook contact kunnen opnemen met de regionale dierenambulance, daar zoekt men ook vaak naar helpende handen. Er zijn veel mogelijkheden dus, maar onze tip is om in ieder geval iets te zoeken waar je hart echt naar uitgaat. Ook is het belangrijk om te weten dat vrijwilligerswerk nooit vrijblijvend is en dat er soms stevig aan vrijwilligers getrokken wordt. Zeg daarom nooit ja als je kan weten dat het te veel hooi op je vork zal zijn.
Als je een keuze hebt kunnen maken horen we dat graag van je en we wensen je heel veel succes toe met het realiseren van je ideaal. Mensen zoals jij zijn goud waard.
Hartelijke groet,
Redactie AnimalsToday