Eén van de grootste kippenbedrijven ter wereld, Myronivsky Hliboproduct (MHP) in Oekraïne, dankt zijn bestaan aan miljoeneninvesteringen door Nederlandse banken. Die zijn daarmee op grote schaal medeverantwoordelijk voor goedkoop kippenvlees in de supermarkten in de vorm van kiloknallers. Dit blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van SOMO, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen.

MHP
Fabriek des doods | Foto: screenshot bedrijfsvideo MHP

In Oekraïne gelden veel minder strenge regels ten aanzien van dierenwelzijn dan bijvoorbeeld in Nederland, waardoor MHP aanzienlijk goedkoper kippenvlees kan produceren. Het bedrijf is een schoolvoorbeeld van bio-industrie, waar de vleeskuikens in zeer korte tijd worden opgefokt tot plofkip om in een razend tempo verwerkt te worden tot goedkoop vlees. MHP exporteert zijn producten over de hele wereld, waarbij Nederland één van de belangrijkste afnemers is, met in 2014 12.000 ton kippenvlees.

Fabriek des doods
Jaarlijks slacht MHP 332 miljoen kippen in zijn fabriek des doods, die gelegen is op een gebied van 380.000 hectare ten zuidwesten van Kiev. Het bedrijf is in handen van multimiljonair Yuriy Kosiuk. Kennelijk wordt hij gezien als een betrouwbare ondernemer, wat leidde tot miljoenenleningen door Rabobank en ING. Over de periode 2008 tot 2018 heeft de Rabobank maar liefst 127,1 miljoen euro geïnvesteerd in MHP, tegen 42,8 miljoen door ING. MHP wil de komende jaren fors uitbreiden, omdat ze hun kansen schoon zien vanwege het aanstaande vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU.

Behalve banken zijn er ook Nederlandse bedrijven die meewerken aan het succes van MHP, door de levering van apparatuur. Zij vergroten daarmee de concurrentieachterstand voor de kippenboeren en kipverwerkingsbedrijven uit eigen land, die gezamenlijk per jaar zo’n 465 miljoen kippen slachten.

‘Een mes in de rug’
Rabobank, de vroegere Boerenleenbank, beweert dat er niets mis zou zijn met het dierenwelzijn bij MHP en dat het bedrijf de wetgeving van Oekraïne ten aanzien van dierenwelzijn niet zou overtreden. Maar die regels zijn in Nederland veel strenger, waardoor Wakker Dier de miljoeneninvesteringen al heeft omschreven als ‘een mes in de rug’ van de Nederlandse kippenboeren. Want hoe strenger de regels, des te duurder het eindproduct. En zolang het vrijhandelsakkoord nog niet van kracht is, wat volgend jaar wel het geval is, hoeft MHP zich niet aan te passen aan de eisen die de EU stelt aan dierenwelzijn. Daarmee profiteert MHP dus flink van het grijze gebied waarin ze zich tot nu toe bevinden.

Afzwakken
Behalve goedkoop kippenvlees komen er uit Oekraïne ook legbatterij-eieren, bijvoorbeeld van het bedrijf Avangardco, waar de ruim 18 miljoen (2014) leghennen moeten produceren onder omstandigheden die bij ons allang verboden zijn. Vorig jaar zijn hierover nog Kamervragen gesteld, en VVD-Europarlementariër Jan Huitema vroeg tevergeefs om een importverbod van kooi-eieren uit Oekraïne. Volgens onderzoeker Tim Steinweg van SOMO is het jammer dat de goedkope concurrentie uit Oost-Europa in Nederland leidt tot discussies over het afzwakken van de regels ten aanzien van dierenwelzijn en voedselveiligheid voor de Nederlandse pluimvee-industrie, omdat Nederlandse banken en bedrijven tenslotte zelf deze concurrentie in het zadel hebben geholpen.

Eerder bleek ook al dat grote Europese investeringsbanken geld in MHP hebben gestoken. In 2012 startte PiepVandaag nog een petitie om te voorkomen dat er Nederlands belastinggeld werd gebruikt voor investering in MHP.

Bekijk hieronder een bedrijfsfilm van MHP, waarin natuurlijk alleen de ‘zonnige’ kant van het bedrijf wordt belicht:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel