Meeuwen zijn echte opportunisten: daar waar mensen zijn is voedsel, en dat voelen de vogels feilloos aan. De stad is een veilige plek, dus de meeuw is in forse aantallen een vaste wijkgenoot geworden. De hoeveelheid meeuwen in de Amsterdamse Gulden Winckelbuurt is echter zo groot geworden dat het stadsdeel heeft besloten om neproofvogels in te zetten. Deze namaakvogels komen op de daken en hebben de functie van een vogelverschrikker.
De meeuw is een beschermde diersoort waardoor er niet op gejaagd mag worden om hun aantal te verminderen. Het plan van de VVD om de meeuw vogelvrij te verklaren stuitte vorig jaar dan ook op veel protest, want het bestrijden of verstoren van dit dier is niet toegestaan. Een manier om alsnog iets aan de grote groepen meeuwen in de Gulden Winckelbuurt te doen is het inzetten van roofvogels of het nestbeheer aanpassen. Bij die laatste aanpak worden de eieren van de meeuw bijvoorbeeld vervangen voor nepeieren. De meeuw zal hierbij nog steeds broeden, alleen de eieren komen niet uit. Hiermee wordt de toename van meeuwen onderdrukt, maar de oorzaak van hun aanwezigheid niet bestreden. Verjagen werkt beter.
Het Amsterdamse stadsdeel West heeft ervoor gekozen om de overlast te verminderen met behulp van neproofvogels. De meeuwen zullen hierdoor worden afgeschrikt en niet meer in de buurt komen van de ‘vogelverschrikker’. Deze namaakvogels zullen geplaatst worden op de daken waar meeuwen broeden. Iedere roofvogel die de meeuw, haar kuikens of eieren op zijn menu heeft staan is geschikt. Een diervriendelijke oplossing voor een groeiend probleem.
Nachtrust
De meeuwen zorgen in de Gulden Winckelbuurt vooral voor geluidsoverlast, aldus een bewoner in De Telegraaf. Tijdens de broedperiode van mei tot september zegt men minder goed te slapen, en dat is van invloed op de nachtrust:
“Meeuwen zijn gewend zich bij windkracht tien boven zee verstaanbaar te maken, maar dat is in Bos en Lommer niet nodig.”
De wijk was voor de vogels zo aantrekkelijk omdat buurtbewoners hun oude brood aan de meeuwen voerde. Daarop heeft het stadsdeel een paar jaar geleden broodcontainers neergezet zodat de bewoners daar hun oude brood in konden gooien. Dit had echter geen effect, want de meeuwen voelden zich inmiddels helemaal thuis in hun nieuwe en veilige stadskolonie.
Een plek vol met eten
Eerder werden meeuwen altijd in verband gebracht met het strand en de duinen, waar ze zelf opzoek gingen naar voedsel. Sinds de vos als natuurlijke vijand dat gebied heeft ontdekt en er elders meer voedsel te vinden is zijn de meeuwen naar de stad verhuisd. Hier hoeven ze geen moeite meer te doen voor eten, aangezien het letterlijk voor het oppikken ligt. De mens is en blijft de oorzaak dat meeuwen in de stad blijven: een plek vol met eten op straat.
De eerste neproofvogels zullen binnenkort geplaatst worden, vlak voordat het broedseizoen begint. We zijn erg benieuwd of meeuwen namaak van echt kunnen onderscheiden.
Bronnen: AD, Vogelbescherming, Avonda, pcfholland ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
De mens zorgt dus weer zelf voor overlast, als iedereen zijn rommel opruimt en niet overal voedsel rondstrooit, dan was het nooit zover gekomen.
Geluidsoverlast komt hoofdzakelijk ook van mensen, hoor liever zeevogels dan al die rotmuziek keihard.
Vraag mij al jaren af waarom die optredens van muziek altijd zo keihard moet, is iedereen doof ofzo.
Als je naar zoiets toegaat kun je geen woord tegen elkaar zeggen, zoveel decibels worden er geproduceerd en waarom moet ik een concert aanhoren die 5 tot 10 kilometer verderop word gegeven.
Zomers is het een doffe ellende met al die concerten, het volume de helft minder word een stuk aangenamer of merk je dan hoe vals er gespeeld word.
Man, wat ben jij een verschrikkelijke zuurpruim.
Nee ben blijkbaar een van de weinigen zonder gehoor beschadiging.
Mensen hoeven geen last van mij hebben, hetzelfde vraag ik ook van anderen.
Man, je hebt alleen last van jezelf.