Dinsdag heeft zich een meerderheid in de Eerste Kamer afgetekend voor een verbod op pelsdierfokkerij. De PvdA, SP, PVV, D66, PvdD, GroenLinks, ChristenUnie, 50Plus en Onafhankelijke Senaats Fractie vormen een ruime meerderheid in de aanloop naar de stemming van volgende week.
Senator Koffeman, Partij voor de Dieren: “Het is een historische doorbraak dat het langverwachte verbod op het fokken van dieren voor hun pels nu definitief kan worden. Vandaag is een belangrijke mijlpaal bereikt in het totstandbrengen van erkenning van het recht van dieren om zonder gevoelens van angst, pijn en stress naar hun aard te kunnen leven”.
De Partij voor de Dieren heeft zich sinds haar oprichting ingezet voor een verbod. Zo heeft ze onlangs in de Tweede Kamer in een motie nog gepleit voor een Europees verbod op het fokken van dieren voor hun pels. Bont is onethisch, onnodig, veroorzaakt enorm veel dierenleed en is milieuvervuilend, vindt de partij.
Afgelopen vrijdag nam de Zwitserse Federale Raad een nieuwe verordening aan over bont en bontproducten. Dankzij een verplichte vermelding van diersoort, geografische herkomst en productiemethode van het bont, worden consumenten in staat gesteld een weloverwogen keuze te maken.
In Oostenrijk en Groot Brittannië zijn pelsdierfokkerijen al verboden, en het lijkt erop dat Nederland dit voorbeeld zal volgen. De verkoop van bontproducten is echter nog steeds legaal.
Volgens de wet hebben nertsenfokkers in Nederland nu nog tot 2024 de tijd om hun bedrijfsvoering af te bouwen. De komende 11 jaar zullen er nog vele tientallen miljoenen dieren de dood zullen vinden op een zeer wrede wijze. Om het leed voor de dieren tot een minimum te beperken heeft de Partij voor de Dieren samen met de PVV gepleit voor een direct uitbreidingverbod voor nertsenbedrijven in de vorm van een moratorium en de minister gevraagd bontfokkers niet te compenseren voor extra nertsen binnen hun bestaande vergunning, maar na inwerkingtreding van de wet.
Aanstaande dinsdag stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel. De verwachting is dat alleen CDA, SGP en VVD tegen zullen stemmen.
Bronnen: persbericht Partij voor de Dieren en persbericht Vier Voeters ©Piepvandaag.nl