Na jaren van inspanningen neemt de populatie van wilde tijgers in Thailand eindelijk toe. Naar schatting leven er 179 tot 223 volwassen tijgers in 2023, tegenover 148 tot 189 in 2022. Dit maakt het land het eerste in Zuidoost-Azië waar de tijgerpopulatie groeit.
In een periode van 15 jaar is de tijgerpopulatie in Thailand’s Western Forest Complex (WEFCOM), van 2007 tot 2023, met 250 procent toegenomen. Zo steeg het aantal tijgers in dit gebied van ongeveer 40 naar meer dan 140. Het gaat hier om een gebied van 18.000 vierkante kilometer, dat uit 11 nationale parken en zes wildreservaten bestaat. Het is een belangrijk leefgebied, ook voor bedreigde dieren zoals Aziatische olifanten, neushoornvogels en de banteng. Het heeft een diversiteit aan soorten; 150 zoogdieren, 490 vogels en 90 reptielen.
.
Uitgestorven in Thailand
Jarenlang heeft Thailand te maken gehad met bedreigingen, zoals stroperij en het verlies van bossen. Ook in de omliggende landen zorgen deze bedreigingen voor de achteruitgang van wilde tijgerpopulaties. De afgelopen 25 jaar is de tijger uitgestorven in Cambodja, Laos en Vietnam. Voor de 21e eeuw verdwenen wilde tijgers van de eilanden Java en Bali in Indonesië. Naast Thailand, leven er alleen nog kleine populaties tijgers op Sumatra (Indonesië), het Maleisische schiereiland en Myanmar in Zuidoost-Azië. In Thailand zijn er de laatste jaren tekenen van herstel. In 2021 werd een tijgerin vastgelegd op wildcamera’s, die haar prooi de bosjes in sleepte. Dit was bijzonder, want dit soort momenten worden vrijwel nooit gezien.
.
Prooisoorten
Het hebben van voldoende prooien is uiteraard belangrijk voor het herstel van de soort. De Thaise overheid heeft in samenwerking met partners het aantal tijgerprooien verhoogd. Zo zijn er in de afgelopen drie jaar meer dan 100 sambarherten uitgezet. Ook is de populatie bantengs gegroeid. Apinya Saisamornin van WCS en de Kasetsart universiteit in Bangkok:
“Tijgers kunnen niet in het wild bestaan zonder een gezonde overvloed aan prooisoorten. Uit ons onderzoek bleek een verdubbeling van het aantal sambar en banteng. Zonder het herstel van de prooien hadden de aantallen tijgers niet zo groot kunnen worden als nu.”
In 2023 werd een tijgerin met drie welpen vastgelegd door een cameraval. Een jaar later hadden de welpen hun moeder verlaten en waren ze hun eigen territorium aan het inrichten. Later werd de tijgerin gezien met drie nieuwe welpen. Wildlife Program Director Rungnapa Phoonjampa van WWF-Thailand:
“Een aantal jaren geleden zou dit scenario van een tijgerin die succesvol broedt en twee opeenvolgende grote nesten welpen grootbrengt, niet zijn voorgekomen. Tot voor kort werden tijgers en hun prooien ernstig bedreigd door stropers. Maar onze regering heeft de anti-stroperij patrouilleteams in onze nationale parken en wildreservaten versterkt. Dit heeft een positieve impact gehad op de wilde dieren.”
.
Bedreigingen
Naast de massale inspanningen om de anti-stroperij patrouilles op te voeren, werkten de Thaise regering samen met hun partners aan het monitoren van de effecten. Zo zijn er sinds 2004 honderden camera’s uitgezet om beelden van tijgers vast te leggen. Stropen is een onderdeel van de illegale tijgerhandel. Thailand heeft de grootste populatie tijgers in gevangenschap in Zuidoost-Azië. Deze tijgers in gevangenschap worden, als ze ouder zijn of sterven, onderdeel van de illegale handel in wilde dieren.
.
.
Het is belangrijk dat tijgers worden beschermd tegen stropers. Maar het is ook belangrijk dat ze de juiste omstandigheden hebben om te overleven in hun leefomgeving. Zo heeft de houtkap ervoor gezorgd dat de habitat van de tijger steeds kleiner werd. WWF-Thailand heeft gewerkt aan het verbeteren van bossen en graslanden. Conservation Director WWF-Thailand, Michael Roy zegt:
“We hebben de graslandhabitat in onze tijgerlandschappen verbeterd door het herplanten van grassen en door ze te beschermen tegen vernietiging. Dit zijn belangrijke bronnen van mineralen, zoals magnesium en zout, voor hoefdieren die niet via hun plantendieet binnen kunnen komen.”
Het tijgerherstel in Thailand biedt hoop voor andere Oost-Aziatische landen. Een verdere toename van de populatie zou ertoe kunnen leiden dat de tijgers zich op natuurlijke wijze verspreiden naar andere gebieden en zelfs andere landen.
Bronnen:
- CNN
- National Geographic/YouTube
- WCS Newsroom
- WWF
- Lees ook op Animals Today:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer