De tyfoon Haiyan die dit weekend over de Filipijnen raasde is één van de vijf zwaarste ooit, zover wij weten. Wellicht is zelfs nog nooit een tyfoon met zo’n kracht aan land gekomen, aldus Weeronline.nl.
“Met snelheden rond de 290 kilometer per uur en uitschieters boven 300 kilometer kwam de tyfoon aan land. Je zou kunnen zeggen dat de orkaan die twee weken geleden Nederland trof, met windsnelheden rond 118 kilometer per uur, daarmee vergeleken kinderspel is”, zo vertelt Hans Roozen, meteoroloog.
Snelle opwarming
Tijdens de 19e klimaattop in Warschau, afgelopen maandag, deed een Filipijnse vertegenwoordiger een emotionele oproep om de klimaatverandering eens een keer aan te pakken. Helaas is het moeilijk het tij te keren. De aarde warmt in snel tempo op en het zeewater dus ook.
Roozen vervolgt zijn verhaal:
“Voor het ontstaan van orkanen is de zeewatertemperatuur bepalend. Ergens tussen 26,5 en 27 graden ligt de kritische grens. Een orkaan wordt gevoed door warm zeewater. Stel dat het zeewater continu 29 graden zou zijn, dan zijn er vaker orkanen die ook meer schade zullen aanrichten.”
Volgens de meteoroloog is klimaatverandering van alle tijden, maar de laatste 50 jaar doet de mens er nog een schepje bovenop. Vooral de uitstoot van CO2 (koolstofdioxide) doet er geen goed aan en zal extra gevolgen hebben voor het klimaat op aarde. Roozen vervolgt:
“Probeer je voor te stellen dat nu plotseling alle uitstoot zou stoppen. Dan duurt het toch nog 35 tot 40 jaar voordat wij de positieve effecten daarvan merken”.
Alle voorwaarden aanwezig
Dit keer waren in de Filipijnen wel alle voorwaarden aanwezig voor het ontstaan van een ‘superstorm’. De zeewatertemperatuur had de juiste temperatuur, de hoge- en lagedrukgebieden werkten mee, de straalstroom (windstroom op ongeveer 10 kilometer hoogte) deed ook nog een duit in het zakje. Kortom, alle omstandigheden waren goed om zo’n orkaan te laten ontstaan.
Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven