In de grote steden en met name in Amsterdam is een grote toename van het aantal ringslangen te zien. Niet zozeer in het centrum maar vooral aan de randen van de stad waar water is. De ringslang is niet giftig dus er is alleen maar reden tot juichen!
In Nederland komen drie soorten slangen voor waarvan de ongevaarlijke ringslang de grootste is. Een vrouwtje kan wel 120 centimeter lang worden, maar omdat ze zo schuw zijn en op de lijst van bedreigde diersoorten staan in Nederland werden de dieren zelden waargenomen. Daar blijkt nu verandering in te zijn gekomen, omdat door dierenbeschermingsorganisaties flink is geïnvesteerd in de broedlocaties van de dieren.
Recordaantal ringslangen
Vorig jaar telden vrijwilligers nog 7132 ringslangeieren in Amsterdam wat al een absoluut record was. In de rest van Nederland bleef de populatie stabiel. De afgelopen 60 jaar is de populatie ringslangen in Noord-Holland met een derde afgenomen. De belangrijkste oorzaak is het verlies en de versnippering van leefgebied. Een andere bedreiging is het feit dat er voor de slang nauwelijks meer natuurlijke broedplekken te vinden zijn in het nette en opgeruimde Noord Holland. Remon ter Harmsel van RAVON bevestigt dat de toename van de populatie komt doordat er meer is geïnvesteerd in broedlocaties, mede door de inspanningen van vrijwilligers:
“Ringslangen leggen hun eieren in zogenoemde broeihopen, dat zijn stapels van onder andere takken, stalmest en bladeren. Door de warmere zomers komen er nu steeds meer eieren uit. Daarnaast zijn er steeds meer vrijwilligers die meehelpen met het aanleggen van broeihopen.”
Kwetsbaar
De ringslang heeft veel natuurlijk vijanden en vrijwel geen afweer. Dat maakt ze, zeker in het eerste jaar, erg kwetsbaar. Door op geschikte plaatsen broeihopen te maken wordt de kans op voortplanting en aanwas groter. Zo’n broeihoop bestaat uit mest, houtsnippers en gras. De toename van de populatie ringslangen is ook voor de balans in de natuur een goed teken. Ter Harmsel:
“Volwassen ringslangen eten onder andere kikkers, padden, muizen en ratten. Maar staan op hun beurt op het menu van allerlei roofdieren als vossen en reigers.”
Jaren geleden ging hoofdredacteur Karen Soeters samen met RTV Noord Holland een dag mee met Jaap Wiersinga van Landschap Noord-Holland om deze zogenaamde broeihopen aan te leggen.
–
–
Bron:
©AnimalsToday.nl