Naast vallen en geweren, zetten olifantenstropers in Zimbabwe steeds vaker het gif cyanide in om olifanten te doden.
Het gif werd voor het eerst gebruikt in 2013, toen in het Hwange National Park in Zimbabwe 200 olifanten werden gedood door cyanide in een drinkplaats. Dit heeft een enorme negatieve impact gehad op het natuurgebied en haar inwoners. Sinds dit verwoestende debuut in 2013, wordt het gif inmiddels weer veelvuldig ingezet door stropers in Zimbabwe. Niet alleen drinkplaatsen worden vergiftigd, het gif wordt bijvoorbeeld ook op zouten likstenen gesmeerd of op fruit.
Gemakkelijk doelwit
Door de droogte in het Hwange National Park, zijn er al meer dan 100 jaar geen stromende rivieren. Tijdens het droge seizoen is het enige water in het park, het water dat het park wordt ingepompt. Op deze manier ontstaan er zo’n 60 tot 80 drinkplaatsen, waar alle olifanten en andere dieren verzamelen. Hierdoor zijn de dieren gemakkelijk doelwit voor stropers.
Gruwelijke dood
Na vergiftiging van de drinkplaats, is het enige dat de stropers hoeven te doen wachten tot de olifanten doodgaan. Een langzame, pijnlijke en vooral geluidloze dood, wat verklaart waarom het gebruik van gif zo populair is bij stropers. In sommige gevallen wachten de stropers niet eens tot de olifant dood is, voordat ze de slagtanden eraf hakken. Niet alleen sterft de olifant een gruwelijke dood, ook de andere dieren die water drinken uit de besmette drinkplaats sterven, evenals de dieren die van de besmette karkassen eten. Daarnaast is een cyanidevergiftiging desastreus voor het natuurgebied zelf. Door de cyanidevergiftiging in 2013 is het totale ecosysteem in Hwange National Park verwoest. De overheid heeft er honderdduizenden euro’s in moeten pompen, om het gebied weer bewoonbaar te maken voor de dieren.
Gif alom verkrijgbaar
Omdat cyanide veel wordt gebruikt in de mijnindustrie in Zimbabwe, is het redelijk gemakkelijk om aan dit sterke gif te komen. Brant Williamson, een lokale milieubeschermer in Zimbabwe geeft aan dat het daarom erg lastig is om het bezit van cyanide terug te dringen:
“De mogelijkheid om deze enorme bron van cyanide, die zoveel inkomsten genereert voor dit land, onder controle te krijgen, zal zeer moeilijk worden. Mensen hebben toegang tot dit verschrikkelijke gif en ze begrijpen niet wat voor verwoesting het kan veroorzaken door het in een drinkplaats te stoppen en hoe ver deze verwoesting kan reiken.”
Sinds januari zijn er tien bedrijven beboet voor het transporteren van cyanide zonder vergunning. Ook zijn er meerdere bedrijven die een boete hebben ontvangen voor het illegaal verkopen van het gif.
Air Shepherd
Een organisatie die hard bezig is om deze stropers op heterdaad te betrappen, is de organisatie Air Shepherd. Met de inzet van drones vliegen zij dag én nacht over verschillende natuurparken, op zoek naar stropers. De inzet van drones is ontzettend belangrijk, omdat meer over land kan worden gepatrouilleerd dan rangers op de grond kunnen. Om hun werk te kunnen blijven uitvoeren heeft de organisatie een crowdfundingsactie opgezet. Drones werden eerst voornamelijk ‘s nachts ingezet om rangers te ondersteunen bij hun werk. ’s Nachts is het lastig om sporen te vinden, mensen te zien en gemakkelijk om per ongeluk tegen neushoorns en olifanten aan te lopen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Omdat vergiftiging door cyanide zo’n groot probleem is in Zimbabwe en voornamelijk overdag plaatsvindt, worden drones nu ook overdag ingezet. Dit geeft hoop dat de kans om verdachten te vinden een stuk is vergroot!
Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Zo triest…..geen woorden voor.
Waarom hebben mensen toch niet het fatsoen om dit soort dingen te verbieden? En dan bedoel ik met name de handel in ivoor, berengal, tijgerbotten, enz. Laten we wereldwijd regelen dat handel, verwerking, bewerking en stroperij verboden worden en dat iedereen die overtredingen maakt door er in te handelen enz. hard aangepakt wordt, dan is het zo klaar met al die ellende. Helaas moeten we het tot nu toe doen met een ondermaatse bewaking en vrijwilligers die met gevaar de dieren proberen te beschermen.