Lady Gaga heeft haar honden nadat ze waren gestolen terug, maar dat geldt niet voor iedere hondeneigenaar sinds criminelen inspringen op de vraag naar ‘pandemie pups’. In Amerika en in het Verenigd Koninkrijk nemen huisdierdiefstallen toe en criminelen worden steeds brutaler. Ze stelen de honden uit tuinen en auto’s, maar ook zelfs via woninginbraken en gewapende overvallen op straat. Een zorgelijke ontwikkeling, die vraagt om hogere straffen om criminelen af te schrikken.
Hondeneigenaar Roosevelt Rodriguez uit Houston (VS) kan erover meepraten. Op 22 februari dit jaar stapte hij na het thuiskomen van zijn werk zijn tuin in, in de verwachting dat zijn Franse bulldog Chanel hem zou begroeten. De tuin was leeg. Van een van zijn oudere buren kreeg hij te horen dat iemand zijn hond had meegenomen. Het is de realiteit waar steeds meer hondeneigenaren in de Verenigde Staten mee te maken krijgen. Sinds de coronapandemie is het adopteren van huisdieren in trek; er is zelfs een tekort aan beschikbare asieldieren. Criminelen spelen handig in op de vraag naar huisdieren en trekken ze gewoon letterlijk van de straat om ze vervolgens door te verkopen aan mensen die graag een huisdier willen. In de Verenigde Staten, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, worden steeds meer huisdieren gestolen en vooral kleine, gemakkelijk te grijpen hondenrassen zijn het doelwit.
Criminelen steeds brutaler
Volgens Karin TarQwyn, een privédetective in Nebraska die gespecialiseerd is in vermiste huisdieren, is het steeds erger geworden. De telefoontjes naar haar kleine bureau van mensen die hulp nodig hebben bij het terugvinden van hun gestolen Franse bulldog, een duur en populair ras, zijn de laatste 18 maanden met 60 tot 70 procent toegenomen. Karin krijgt zo’n drie tot vijf verzoeken per week. Volgens privédetective Craig Brazeman, die hondenvermissingszaken aanpakt in Atlanta, worden criminelen steeds brutaler. Huisdieren worden uit tuinen gepakt, uit auto’s en winkels, maar er wordt zelfs bij huizen ingebroken om de dieren te grijpen en er vinden gewapende overvallen plaats op straat.
“Mensen zien een Franse bulldog binnen zitten en breken gewoon in. Het is zeer verontrustend.”
Franse bulldog tijdens pandemie het doelwit
Een ras dat erg onder criminelen in de VS in trek is, is de Franse bulldog. Franse bulldogs kosten in Amerika tussen de 4.000 en 6.500 dollar en meer zeldzame kleuren kunnen zelfs tot zo’n 10.000 dollar kosten. Het ras is zeer populair onder de sterren, die helaas voorbijgaan aan het feit dat deze honden ernstig te lijden hebben onder de bewust gefokte korte snuit, waardoor ze moeite hebben met ademhalen. Ook veroorzaken genetische afwijkingen vaak andere chronische aandoeningen.
De hondenuitlater van Lady GaGa werd eind februari in Los Angeles op straat tijdens het uitlaten van de honden beschoten en raakte gewond. De schutters gingen ervandoor met haar twee Franse bulldogs. Naar aanleiding van deze brutale aanval waarschuwde onder meer de Amerikaanse Kennel Club voor hondenontvoeringen. De organisatie Adopt-a-Pet.com gaf begin maart zelfs een ‘noodsignaal’ af, om huisdiereigenaren te waarschuwen tegen brutale dieven.
Niet alleen in de VS, maar ook in het Verenigd Koninkrijk is het aantal hondendiefstallen toegenomen. Volgens de Britse organisatie DogLost, die vermiste honden herenigt met hun eigenaren, zijn hondendiefstallen met 170 procent toegenomen in de periode van 2019 tot 2020. In 2021 zijn er tot nu toe 106 honden als gestolen opgegeven, vergeleken met 55 honden vorig jaar in dezelfde periode. In de VS is het lastiger om te komen tot juiste gegevens rond de vermissingen, omdat er geen grote belangenorganisatie is die dit bijhoudt. Maar volgens privédetective Brazeman loopt het de laatste tijd volledig uit de hand:
“Er is een ernstige toename van diefstallen van dieren. Criminelen realiseren zich dat de rechtshandhaving waarschijnlijk weinig actie zal ondernemen.”
Criminelen hebben weinig te vrezen
Volgens het Animal Legal Defense Fund werden vóór Covid-19 in de Verenigde Staten jaarlijks ongeveer 2 miljoen huisdieren gestolen. Criminelen hebben weinig te vrezen. Huisdieren worden in Amerika gezien als persoonlijk bezit. De straf die je boven het hoofd hangt als je in Amerika een huisdier steelt, is vergelijkbaar met de gevolgen van het stelen van iemands bankstel. Het verschilt per staat, maar als de dader geen strafblad heeft, is de straf veelal een kleine boete en vaak weinig tot geen gevangenisstraf. Zo zal iemand in de staat Connecticut die een huisdier steelt of zelfs het dier doodt niet meer dan een boete van 1.000 dollar krijgen of niet meer dan zes maanden gevangenisstraf. In slechts een paar staten wordt het stelen van huisdieren zwaarder bestraft. In Californië wordt het stelen van een hond gezien als ‘grote diefstal’ als de hond minimaal 950 dollar waard is. In Virginia wordt het gezien als een misdrijf, waarop tot 10 jaar gevangenisstraf staat, zonder dat er een geldelijke waarde van het dier hoeft te worden bewezen.
Petitie voor wetsaanpassing
In het Verenigd Koninkrijk tekenden meer dan een half miljoen mensen de online petitie voor een nieuwe wet, die erkent dat honden geen levenloze voorwerpen zijn, maar wezens met gevoel. Stan Rawlinson, hondengedragsdeskundige en initiatiefnemer van de petitie:
“In de ogen van de wet wordt het stelen van een geliefde familiehond op dezelfde manier gezien als het stelen van een telefoon of fiets. De wet zou de impact moeten weerspiegelen die dit misdrijf heeft op de slachtoffers – zowel de families als de huisdieren zelf. Honden zijn wezens met gevoel, geen levenloze voorwerpen. Daarom pleit ik ervoor dat diefstal van gezelschapsdieren een specifiek strafbaar feit wordt.”
Dierenrechtenactivisten in de VS hopen dat er iets goeds voortkomt uit de recente aandacht voor gewelddadige ontvoeringen van huisdieren, met name die van Lady Gaga’s honden. Ook hopen ze dat er, met Biden in het Witte Huis, noodzakelijke wetswijzigingen zullen volgen.
Niet gechipt
Zolang het niet goed bij wet is geregeld, wenden wanhopige hondeneigenaren zich tot privédetectives en loven (grote) beloningen uit om hun geliefde huisdier terug te krijgen. Lady Gaga kreeg haar honden na twee dagen terug, maar zoveel geluk hebben de meeste eigenaren niet. Zo is het beetje optimisme dat Roosevelt Rodriguez had over het terugvinden van zijn geliefde Franse bulldog Chanel inmiddels zo goed als weg. Twee weken lang zocht hij het internet af of Chanel misschien ergens te koop stond. Zonder resultaat. Hij wordt achtervolgd door zijn fout om Chanel niet te laten chippen en kan op dit moment alleen maar hopen dat er van Chanel gehouden wordt en dat waar ze ook is, ze niet bang is.
Bronnen:
- Change.org (petitie VK)
- Time
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl