In Dierentehuis Arnhem en omstreken worden medewerkers steeds vaker geconfronteerd met exotische dieren zoals schildpadden en slangen. Alleen al dit jaar werden 31 exotische dieren opgenomen. Ter vergelijking, in 2012 waren het over het gehele jaar, 20 dieren.
“We zien nu al een stijging van 50 procent en dan is het jaar nog niet eens voorbij”, aldus manager van het dierenasiel, Oswin Geuskens. “We zijn er eigenlijk helemaal niet op ingericht, maar bij meldingen laten we ze natuurlijk ook niet op straat liggen.”
In het asiel in Velp verblijven op dit moment vijf schildpadden en vijf slangen.
Reden
Wat de reden is waarom juist deze dieren in het asiel belanden blijft volgens Geuskens moeilijk te zeggen.
“Men wil steeds gekkere dieren en de markt voorziet daarin. Dit betekent dat het steeds normaler wordt om dergelijke beestjes als huisdier te houden. Maar ook dat ze vaker ontsnappen of op straat gezet worden.”
De crisis zou in dit laatste geval de oorzaak kunnen zijn.
“Vaak weet men niet waar men aan begint. Ook ten aanzien van de kosten. Bovendien moet je voor sommige diersoorten een Cites-bepaling hebben – een Europese richtlijn voor het handelen in en houden van beschermde dieren”, aldus Geuskens.
De exotische dieren worden opgevangen in speciale aquaria en kooien.
“Ideaal is het niet, want we kunnen de slangen niet naast de cavia’s zetten”, vertelt Geuskens.
Het asiel is er met name op gericht huisdieren zoals honden, katten en knaagdieren op te vangen.
Nieuw plekje
En wat er gebeurt met de dieren? Indien de wet het toelaat, zoekt het asiel een nieuw plekje voor de dieren. Indien dat niet mogelijk is, worden de dieren overgeplaatst naar speciale asiels.
Hopelijk wordt het niet nog gekker zegt Geuskens.
“We hebben zelfs al wallaby’s – kleine kangoeroes – opgevangen. En een Afrikaanse genetkat, niet echt een doorsnee huiskat. Het lijkt een soort trend te worden om exotische dieren te houden. Net als toen na het uitbrengen van de film 101 Dalmatiërs, dalmatiërs trendy werden.”
Bron: De Gelderlander, 30 augustus 2013 ©PiepVandaag.nl