Sinds het verboden is om op groene zeeschildpadden te jagen is er een enorme toename te zien in het aantal gelegde eieren op broedplaatsen. Wetenschappers stellen dat dit succesverhaal aantoont dat soorten langzaam kunnen herstellen.
In 1968 werd het wettelijk verboden om schildpadden te doden op het eiland Aldabra, onderdeel van de Seychellen gelegen in de Indische Oceaan. Voordien werd de groene zeeschildpad (Chelonia mydas) namelijk gevangen om te verwerken tot soep. In het Nederlands staat deze schildpad jammerlijk genoeg dan ook nog steeds bekend als de ‘soepschildpad’. In de hoogtijdagen van het Britse Rijk was dit gerecht een delicatesse, maar nu wordt het vooral onsmakelijk gevonden.
.
.
Bij ingang van de wet werden er zo’n 2.000 a 3.000 legsels per jaar geteld, inmiddels zijn dat er tussen de 12.000 en 15.000. Hoewel dit aantal nog onder het peil ligt van voor de exploitatie van groene zeeschildpadden, is de verwachting dat het verder zal stijgen.
De groene zeeschildpad is van de zeven soorten de grootste en ook het meest wijdverspreid. Eigenlijk komt deze schildpad overal rond de evenaar voor. Zij houden zich warm door dicht aan het oppervlak te zwemmen van ondiepe wateren of te zonnebaden aan de kust. Dat is ook waar ze elke twee a vier jaar paren om vervolgens 100 tot 200 eieren in een kuil te leggen.
De reis van de jonge schildpadden van het nest naar de zee is het spannendst. Allerlei roofdieren – van zeemeeuwen tot krabben – liggen dan op de loer. Ook vormen mensen een dreiging voor de broedplaatsen van de groene zeeschildpad. Wij schreven twee jaar geleden over miljoenen eieren tijdens het broedseizoen, omdat dit onverstoord kon plaatsvinden tijdens de lockdown.
.
#GNvdD: Door lockdown leggen zeeschildpadden miljoenen eieren
.
Helaas zijn groene zeeschildpadden nog steeds een bedreigde diersoort. Zij worden ondanks het verbod nog altijd gedood voor hun vlees en eieren. Ook daalt hun aantal door ongelukken met boten, visnetten en andere menselijke bemoeienis. De cijfers van de Seychelles Islands Foundation werden door een team van onderzoekers aan de Universiteit van Exeter geanalyseerd. Professor Brendan Godley:
“De voortdurende toename van de populatie groene schildpadden op Aldabra getuigt van bescherming op lange termijn, en is een duidelijk bewijs dat we optimistisch kunnen zijn over het behoud van de zee, goed uitgevoerd.”
Zijn collega Cheryl Sanchez voegt daar nog aan toe:
“De groene schildpadden van Aldabra moeten een ongelooflijk succesverhaal voor het behoud blijven, dat we nog tientallen jaren kunnen volgen.”
Aldabra draagt als op één na grootste gemonitorde groene zeeschildpaddenkolonie bij aan de toename van het aantal zeeschildpadden in de regio. Dit toont duidelijk de voordelen van lange termijn bescherming en monitoring aan.
Bronnen:
- Good News Network
- JSTOR Daily
- National Geographic
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap