Volgens cijfers van de overheid is het aantal dierproeven in België tussen 2017 en 2018 gestegen van 543.074 naar 556.271. In 2018 zijn in België 162.302 dierproeven, 30 procent van het totaal, uitgevoerd op genetisch gewijzigde proefdieren; 21.517 meer dan in 2017. In een recent interview verklaart een onderzoeker van de Vrije Universiteit Brussel deze stijging als het gevolg van intensiever onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, waarvoor muizen genetisch aangepast worden om meer als mensen te reageren op mogelijke medicijnen.
Bij de genetische modificatie van een dier wordt het genetisch materiaal gewijzigd op een manier die niet van nature voorkomt. Het creëren van genetisch gemodificeerde dieren en het uitvoeren van experimenten kost miljoenen dieren per jaar het leven en brengt in elke fase veel leed met zich mee.
Dierproeven voor Alzheimermedicijn zinloos
De ziekte van Alzheimer heeft het hoogste faalpercentage in de ontwikkeling van geneesmiddelen: meer dan 99 procent van alle geneesmiddelen voor Alzheimer waarvan blijkt dat ze veilig en effectief zijn in dierproeven, falen in menselijke proeven omdat ze niet werken of gevaarlijke bijwerkingen bij mensen veroorzaken. Jen Hochmuth, campagnecoördinator Animal Rights België:
“Als we werken met menselijk materiaal kunnen we meteen de juiste onderzoeksvragen in het systeem stellen dat we willen genezen, namelijk de mens. Het feit dat proefdieren eerst genetisch gewijzigd dienen te worden is al een bewijs dat hun voorspellende waarde voor de mens nooit voldoende gaat zijn.”
Muizen krijgen geen Alzheimer
De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door cognitieve stoornissen en de opbouw van amyloïde eiwitplaques in de hersenen van mensen, maar de ziekte komt van nature niet voor bij muizen. Volgens sommige wetenschappers is de oplossing om vooruitgang te boeken muizen genetisch te modificeren, zodat ze menselijk amyloïde-eiwit produceren. Deze muizen ontwikkelen wel plaques in hun hersenen, maar ze vertonen nog steeds niet de geheugenproblemen die bij mensen voorkomen. Volgens Jen Hochmuth beseffen veel wetenschappers inmiddels dat dieren niet geschikt zijn als modellen voor de mens:
“We zitten aan een belangrijk kantelpunt: hoeveel tijd, geld en dierenleed gaan wetenschappers nog verspillen om proefdieren te vermenselijken om tot de duidelijke conclusie te komen dat we nooit van een muis, of van welk dier dan ook, een mens kunnen maken?”
Proefdiervrij onderzoek
Decennialang proefdieronderzoek heeft nog geen enkele effectieve behandeling tegen de ziekte van Alzheimer kunnen opleveren. Het wordt steeds duidelijker dat dierproeven geen geschikte methode zijn voor het testen van medicijnen omdat de menselijke biologie verschilt van andere diersoorten. Jen Hochmuth:
“Het wordt tijd dat we stoppen met het proefdiermodel als gouden standaard en volop inzetten op proefdiervrij onderzoek. Zo kunnen we niet alleen proefdierleed besparen maar ook betere resultaten bij de mens boeken.”
Petitie ‘Stop de genetische modificatie van dieren’
Animal Rights vindt genetische manipulatie van dieren in strijd met hun rechten en een aantasting van hun intrinsieke waarde. Daarom is een petitie opgezet die de EU oproept om de wetgeving te herzien en een Europees verbod in te stellen op de genetische modificatie van dieren.
.
- Lees ook:
.
Bron:
- Persbericht Animal Rights België