Je kat wil niet eten, je paard gedraagt zich anders dan anders en je hond heeft last van teken. Wat doe je eraan? De dierenarts biedt meestal uitkomst, maar kom je er via de reguliere diergeneeskunde niet uit of wil je uit principe iets anders, dan zijn er meer methoden en middelen die vaak goed kunnen helpen.

Er is meer dan alleen reguliere geneeskunst voor huisdieren
Er is meer dan alleen reguliere geneeskunst voor huisdieren | Foto: publiek domein

De een gelooft er heilig in, de ander doet het af als onzin. Vaak gaan mensen op zoek naar alternatieve oplossingen uit pure liefde voor het dier, bijvoorbeeld wanneer de dierenarts geen genezing meer verwacht. Huismiddeltjes die geen dure rekening met zich meebrengen zijn ook een drijfveer, net als bepaalde levensopvattingen. Dan begint een zoektocht in een woud van ideeën over de oorzaken en genezing van ziekten.

Meer dan alleen reguliere geneeskunst

Hieronder staan wat mogelijkheden waarmee je tijdens de zoektocht naar alternatieve geneeswijzen in aanraking zal komen. We willen wel benadrukken dat je met een ziek dier altijd naar de dierenarts moet gaan. Bespreek eventuele alternatieve behandelingen ook met je dierenarts, mogelijk heeft die nog waardevolle tips of een verstandige waarschuwing.

Ga altijd met een ziek dier naar de dierenarts | Foto: publiek domein

Natuurgeneeskunde voor dieren

Natuurgeneeskunde is erop gericht het zelf genezend vermogen te stimuleren. Een natuurgeneeskundig dierenarts wil veel weten over je huisdier. Het gaat bij natuurgeneeskunde niet alleen om die ene klacht, maar om het hele lichaam en de geest van het dier. Het eerste consult bestaat daarom meestal uit veel vragen. Zo’n consult kan plaatsvinden in een eigen praktijkruimte, maar het komt ook voor dat de therapeut op huisbezoek gaat om het dier in zijn eigen omgeving te kunnen observeren. Op basis van het eerste consult geeft de natuurgeneeskundige adviezen en tips over in te zetten natuurlijke middelen en methodes.

Antroposofische benadering

Ook een antroposofisch dierenarts kijkt naar zowel het dier als naar zijn omgeving. Op basis van wat de diereneigenaar over het dier kan vertellen over de voorgeschiedenis van de ziekteverschijnselen worden passende supplementen, Chinese kruiden of behandelingen voorgeschreven. Op de website van de Beroepsvereniging van Beroepsbeoefenaars van Complementaire en Natuurgeneeswijzen voor Dieren vind je therapeuten die een jarenlange opleiding op hbo-niveau gevolgd hebben in de diverse natuurlijke methodes. Een andere handige website voor alternatieve geneeswijzen.

Homeopathie

Veel chronische en acute klachten bij dieren kunnen homeopathisch worden aangepakt. Klachten waarmee men bij een homeopathisch werkende dierenarts komt, zijn onder andere huid- of vachtproblemen, blaasproblemen, luchtwegaandoeningen, stress, maag-darmproblemen en problemen van het bewegingsapparaat. Maar ook bij acute gevallen zoals een konijn met hoge koorts, een paard dat een koliekaanval heeft of een pup met acute diarree. Hier vind je een overzicht van homeopathisch werkende dierenartsen en therapeuten.

Homeopathie voor honden | Foto: publiek domein

Acupunctuur

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunst. Anneke Verweij is dierenarts en acupuncturist:

“Acupunctuur is geschikt voor eigenlijk alle aandoeningen, behalve die een acute chirurgische ingreep nodig hebben. Na de ingreep kan acupunctuur dan weer ondersteunen bij het herstel.”

Anneke Verweij behandelt huisdieren standaard met acupunctuurnaalden, maar als een dier om een of andere reden de naalden niet accepteert, gebruikt ze een laser. In beide gevallen beïnvloedt ze de verschillende acupunctuurpunten om de energiebalans van het huisdier te herstellen. Dit kan als gevolg hebben dat bepaalde ziekteverschijnselen verminderen of verdwijnen. Deze behandeling wordt voor tal van ziekten en aandoeningen gebruikt.

Acupunctuur naalden | Foto: publiek domein

Een voorbeeld is de 16,5 jaar oude hond Axel. Een hond die snel gestrest is, last heeft van een stijve rug en lichte incontinentie. Anneke behandelde Axel voor zijn rugpijn, maar daarna bleek ook zijn spijsvertering verbeterd en had hij zelfs van incontinentie geen last meer. Verweij:

“Soms bracht bij een huisdier een klinisch onderzoek geen resultaat; er was niets te vinden dat de klachten kon verklaren. En toch konden zowel de eigenaren als ik zien dat er wel iets aan de hand was. Met mijn westerse geneeskunde liep ik vast met dit soort patiënten. Ik bleef vaak het gevoel houden dat ik iets miste, dat er meer was, dat er iets moest zijn waarmee ik verder kon helpen … Een studie acupunctuur heeft een hele andere wereld voor mij geopend. Een andere manier van naar het lichaam en naar ziekten kijken en een andere manier van genezen.”

Acupunctuur kan gebruikt worden als een op zichzelf staande behandeling of in combinatie met andere behandelingen. Ook kan het helpen om de dosering van medicatie te verminderen, bijvoorbeeld als de medicatie te veel bijwerkingen geeft, en het kan gebruikt worden om aandoeningen te voorkomen. Merk je als eigenaar dat je hond of kat niet lekker in zijn vel zit en wordt met de reguliere onderzoeken (klinisch onderzoek, bloedonderzoek etc.) niks gevonden wat de klachten kan verklaren, dan kan een dierenarts-acupuncturist in dat soort gevallen vaak wél een passende behandeling vinden.

TTouch en massage

Tellington TTouch is te gebruiken voor alle dieren. De methode kent ruim 35 TTouches (zachte, bewuste manier van aanraken). Ziektes kan deze methode helaas niet genezen, maar door de rust die het geeft kan het wel ondersteunen. Voor alle diersoorten geldt: de fysieke, mentale en emotionele balans van het dier wordt gestimuleerd, de relatie tussen dier en mens verbetert erdoor en wordt harmonischer en de mens leert de (lichaams)taal van het huisdier veel beter begrijpen.

Katten hebben zones waar ze graag (zacht) aangeraakt worden | Foto: publiek domein

Het effect van TTouch is verrassend positief. De praktijk wijst uit dat dieren een diepe rust ervaren, dat de aanraking ontspannend werkt en dat het lichaam bij klachten een vermindering daarvan laat zien of een sneller herstel na een blessure. Sommigen noemen het ‘aai-therapie’, wat ook een goede manier is om een huisdier gerust te stellen. Veel katten reageren op aaien met spinnen en dat helpt bij het ontspannen.

Teken te lijf

De meest gebruikte anti-teken en -vlooienproducten bevatten de onwenselijke insecticiden fipronil en methopreen. Er is echter een groot aantal natuurlijke middelen voor bijvoorbeeld je hond met een afwerende werking op teken en vlooien. Zoals biologische kokosolie (die ook gebruikt wordt in de keuken). Deze olie heeft een uitstekende afwerende werking tegen teken en vlooien vanwege het laurinezuur dat het bevat. De kokosoliën zonder chemische toevoegingen, biologisch en niet ontgeurd (belangrijk!) zijn de juiste voor dit doel.

Teken te lijf! | Foto: publiek domein

Hoe de kokosolie te gebruiken? Laat een volle theelepel olie in je handen smelten en verdeel het dan over de ’teekgevoelige’ delen: snuit, kop, oren, hals, bef, oksels, buik, liezen, poten enzovoort. Bij je hond kun je het het beste steeds doen vlak voordat je gaat wandelen. Er bestaat een kans dat je huisdier de kokosolie uit de vacht likt, maar dat is geen probleem.

Een ander bruikbaar product tegen teken en vlooien is een mengsel met neem-olie; koudgeperste olie van de neemboom. Meng hiervoor 400 ml water met 200 ml appelazijn en 2 theelepels Neem-olie. Giet de gemengde vloeistof in een schone sprayflacon en spray je hond of kat hiermee dagelijks licht in (goed schudden voor gebruik), en masseer het licht in de vacht. Deze zelfgemaakte oplossing is beperkt houdbaar.

Tips?

Er zijn veel manieren en middeltjes om je huisdier op natuurlijke wijze van kwalen af te helpen en ziekten of te lijf te gaan. Mocht je zelf goede tips en ervaringen hebben dan lezen we die graag in de reacties onder dit artikel.

Bronnen:

  • BCND: https://www.bcnd.nl/
  • Qi 4 Paws
  • Teken-vlooien: https://www.teken-vlooien.nl/

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg