Op 23 februari is een groep van meer dan honderd dolfijnen dood aangetroffen op een eiland voor de kust van Mozambique, nadat een aantal dagen daarvoor al een kleinere groep was aangespoeld. Volgens het ministerie van Milieu van het land is de oorzaak van hun overlijden nog onbekend en zijn er geen verwondingen op de dieren gevonden. Er wordt nog onderzocht of de dood van de dolfijnen iets te maken heeft met de Cycloon Guambe die in de weken hiervoor voor veel onrust zorgde op zee.
Het komt helaas vaker voor dat grote aantallen dolfijnen of andere zeezoogdieren dood of zwaar hulpbehoevend aanspoelen. Op 22 februari spoelden nog ongeveer 50 grienden aan bij het noordelijkste puntje van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het Department of Conservation (DOC) heeft samen met een groep van ongeveer 65 mensen een deel van die dieren kunnen redden. De laatste berichtgeving is dat 28 van de grienden het hebben overleefd. Een dag daarvoor, op 19 februari, ging het om 46 grienden die aanspoelden op Madura, een eiland in Indonesië. Hierbij is het ondanks de reddingsactie slechts gelukt om enkele succesvol terug te duwen de zee in.
Dozens of dolphins found dead on Mozambique beachhttps://t.co/Psh4W6eXkP
— Focus Africa Foundation (@FocusAfrica) February 26, 2021
Onbekende oorzaak
De oorzaak van zulke massastrandingen blijft voor wetenschappers vaak onbekend. Mogelijk spelen de sterke sociale banden een rol, die volggedrag stimuleren wanneer er door een enkeling een verkeerde afslag wordt genomen. Bij de 52 dode dolfijnen die vorig jaar werden aangetroffen voor de kust van Mauritius, gaven milieuactivisten de schuld aan een schip dat was gestrand bij een bekend reservaat voor wilde dieren en die grote hoeveelheden olie lekte.
Al meer dan 40 dode dolfijnen aangespoeld na olieramp Mauritius
Het ministerie van visserij bevond toen echter dat de doodsoorzaak lag bij een fenomeen dat bekend staat als barotrauma, abrupte veranderingen in de omgevingsdruk. “Dit kon veroorzaakt zijn door een groot aantal factoren, zoals het gebruik van militaire sonar, een aardbeving onder water, explosieven of een vulkaanuitbarsting”, meldde het rapport.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Meia van der Zee