Nieuw onderzoek toont aan dat plastic vervuiling ook het leven in zee beïnvloedt in enkele van de meest afgelegen delen van de Atlantische Oceaan. Bij 70 procent van de diepzeevissen in het onderzochte gebied werd plastic in het lichaam aangetroffen.
Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Marine Science, meldt dat ruim 70 procent van de vissen plastic deeltjes ingeslikt had (het onderzoek werd uitgevoerd op basis van steekproeven). Dit percentage, gemeten bij vissoorten die leven in het noordwesten van de Atlantische Oceaan, duizenden kilometers van het land en 600 meter verderop in de oceaan, is een van de hoogst vermelde frequenties van microplastics in vissen over de hele wereld. Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die gewoonlijk afkomstig zijn door de afbraak van grotere plastic voorwerpen in de oceaan. Andere bronnen kunnen afvalwater-afvoervloeistoffen zijn, afkomstig van kleding en persoonlijke verzorgingsproducten.
Zorgwekkend
Eerdere studies hebben aangetoond dat microplastics kunnen worden ingenomen door talloze zeedieren, van zoöplankton tot wormen tot vissen. De inname van microplastics kan interne fysieke schade, ontsteking van darmen, verminderde voeding en andere effecten veroorzaken.
Wat ook van belang is, zei promovendus en hoofdauteur Alina Wieczorek, is dat veel van deze ingenomen microplastics additieven bevatten, zoals kleurstoffen en vlamvertragers die tijdens het productieproces aan plastics worden toegevoegd en/of verontreinigende stoffen die door de microplastics uit de zee worden geadsorbeerd. Co-auteur Dr. Tom Doyle van het Ryan Institute bij NUIG zei:
“Het is zorgwekkend om te realiseren dat door onze dagelijkse activiteiten, zoals het wassen van onze synthetische kleding in onze wasmachines, miljarden microplastics de oceanen binnenkomen via onze afvalwaterstroom en deze uiteindelijk in deze diepzeevissen terechtkomen.”
Genoemd onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het Plastox-project, een Europese samenwerkingsinspanning om de effecten van microplastics in het mariene milieu onder het JPI Oceans-raamwerk te onderzoeken en wordt ondersteund door het iCRAG-project (Irish Centre for Research in Applied Geoscience), gefinancierd door Science Foundation Ireland.
Bron: Irish Times ©AnimalsToday Lydia Zittema