Meer dan 400 herten, wilde zwijnen en een aantal moeflons zijn tijdens een jachtpartij doodgeschoten in Córdoba, Spanje. Dieren- en milieuactivisten zijn woedend. De dieren hadden geen enkele mogelijkheid tot ontsnapping.
In een enkele dag zijn 447 dieren gedood bij een macrojacht in Villaviciosa, Córdoba. De omgebrachte herten, zwijnen en moeflons leefden in het wild in een omheind particulier jachtreservaat met een afmeting van 3.200 hectare. Het natuurgebied is door hekwerken in verschillende sectoren onderverdeeld, waardoor een jachtdag met een resultaat van deze omvang wordt vergemakkelijkt. Ongeveer zeventig jagers konden tegen betaling meedoen aan de jachtpartij.
De jachttrofee is in beeld gebracht. Op de video die inmiddels viraal is gegaan op verschillende social netwerken, is te zien hoe de honderden dieren dood op de grond liggen.
Más de 400 animales abatidos en una misma #macrocacería enfrentan a cazadores y ecologistas https://t.co/sPHNVQC6zG
Cotos cinegéticos que causan "impactos negativos" al #medionatural y que además a veces cortan #caminospúblicos y #víaspecuarias #LaVerdadDeLaCaza@Zurko44057468— Flor Adelaida González🔻💜🍃🍀🌏 (@FlorAdelaida) February 4, 2022
Dit afgrijselijke evenement is geen uitzondering in Córdoba. De regio telt diverse omheinde natuurreservaten waar jachtdagen worden georganiseerd.
Onnodig natuurbeheer
Herten en moeflons zijn graseters die van groot belang zijn voor ons natuurbeheer. Zij worden vaak door de mens ingezet om op een natuurlijke en spaarzame manier onze natuurgebieden te beheren. Wanneer de populaties groter zijn dan het gebied aankan, worden de dieren afgeschoten. Dieren- en milieuactivisten zeggen dat het onnodig was de dieren in dit omheinde reservaat te doden en er dus feitelijk geen reden was voor deze afschuwelijke slachting.
De Spaanse jachtfederatie stelt van alle vergunningen te zijn voorzien voor deze jachtdag en beweert dat het wel degelijk noodzakelijk was de dieren te doden. Milieuorganisatie Ecologistas en Acción van Córdoba zegt daarentegen dat – ondanks dat de actie legaal was – het niet betekent dat de regels rechtvaardig zijn. Vanwege de vele hekwerken binnen het natuurgebied, konden de dieren met geen mogelijkheid wegkomen, en kon elke jager een stuk of zes of zeven dieren doden.
Partij voor de Dieren
PACMA, de Spaanse Partij voor de Dieren, heeft de macrojacht sterk afgekeurd en noemt de actie wreed en nutteloos. Volgens de politieke partij is er bij de jacht op dieren in omheinde terreinen geen sprake van de zogenaamde regulerende functie. PACMA:
“Het is een daad van lafheid.”
Demonstratie tegen jacht
Afgelopen zondag gingen Spanjaarden massaal de straat op in veertig steden, uit protest tegen de jacht. Ook in andere Europese steden, zoals Den Haag, werd er gedemonstreerd. Verenigingen en dierenactivisten gegroepeerd op het platform No a la Caza (NAC) kwamen gezamenlijk in actie tegen deze “anachronistische aberratie”, zoals zij de jacht en uitbuiting van windhonden benoemen. NAC bestaat uit meer dan 200 organisaties uit verschillende landen.
MADRID 🔴 ¡NO A LA CAZA!#NoALaCaza6F #NoALaCaza pic.twitter.com/L8ADLBbBVa
— Plataforma NAC #NoALaCaza (@plataforma_NAC) February 6, 2022
Galgo’s (Spaanse windhonden) worden ingezet in het jaagseizoen en ter afloop gedumpt; vaak vergiftigd of opgehangen. Jaarlijks gaat het om ongeveer 50.000 windhonden. Bij dit getal moeten nog de in de steek gelaten honden van andere rassen worden geteld. Ook pointers, podenco´s, en setters bevinden zich helaas vaak in het gezelschap van jagers.
De demonstranten eisten de dringende goedkeuring van de nieuwe dierenwelzijnswet om windhonden te beschermen. Momenteel is de wet slechts nog een blauwdruk.
Discussie over jachthonden legt voortgang dierenwelzijnswet Spanje stil
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools