Meer dan 4.000 dieren in slechts zes maanden tijd stierven terwijl ze naar het buitenland werden verscheept vanuit Australië. Het gaat om zo’n 4.000 schapen en ruim 500 koeien. Dat staat in een rapport van de Australische overheid.
Volgens het rapport werden er in de eerste helft van 2017 maar liefst 777.000 schapen en 445.000 koeien op schepen geladen en geëxporteerd vanuit Australië. Ongeveer 0,5% van de schapen (3.839) en 0,12% van de koeien (522) gingen dood tijdens het transport.
Dodelijke reis
Tijdens één specifieke dodelijke reis, die acht dagen duurde, stierven er maar liefst 100 koeien. De dieren werden getransporteerd van Darwin naar Maleisië. 90 dieren werden geëuthanaseerd, nadat ze waren uitgegleden. Dit incident wordt momenteel onderzocht door de Department of Agriculture en de Australian Maritime Safety Authority.
Het was de eerste reis van een nieuw veeschip. De Australische certificering is na het incident ingetrokken en het schip mag niet meer worden gebruikt voor de export, totdat het een geldig certificaat toegekend krijgt. In het rapport staat:
“De sterftecijfers voor deze zending waren 7,79%, wat het rapporteerbare niveau van 0,5% voor reizen van minder dan 10 dagen overschreed.”
Dierenleed
Het verschepen van dieren naar het buitenland gaat vaak gepaard met ernstig dierenleed. Zo hebben 22.000 schapen in 2012 weken lang vast gezeten op een Australisch schip, omdat Bahrein geen toestemming gaf de dieren aan land te komen. De schapen waren geïnfecteerd met de zeer besmettelijke schapenpokken, wat ook een gevaar voor de mens betekent. Dierenwelzijnsorganisaties maakten zich ernstige zorgen omdat de dagtemperaturen opliepen tot wel 40 graden Celsius, terwijl de dieren vastzaten aan boord. Uiteindelijk zijn de dieren van boord gelaten in Pakistan, onder toeziend oog van een dierenarts van de Australische overheid en afgevaardigden van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE).
En in 1996 vond de grootste ramp bij een veetransport ooit plaats: 67.488 schapen stierven tijdens een brand op een transportschip op weg van Australië naar Jordanië.
Bron: Guardian ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
16 Comments
Comments are closed.
Niets doen is GEEN optie
De naam zegt het al dierenleed leed dus dit MOET stoppen
Ieder zijn/haar mening,dat is ieders recht ! Waar is het recht van deze dieren? Het recht op een humane,diervriendelijke manier van vervoer en slacht ?Hoe je het ook wendt of keert,mensen willen vlees eten,dat is al zo oud als de wereld!Maar we hebben nu de mogelijkheid om via social media kennis te nemen van misstanden en daarmee ook de morele plicht om hierin verandering te brengen !
Geld mag niet prevaleren boven leed,of het nou van mens of dier is !
Maar ja,dat zou een perfecte wereld opleveren en helaas is die er niet !
STOP ! veetransporten EN eet vegetarish !
Animals Australia strijd al jaren tegen die diertransporten in Australië…
Ik weet niet wat erger is? Te moeten sterven tijdens hun reis of in ’t slachthuis? Voor mij hoeft dit alles NIET! Ik draag niet de verantwoordelijkheid hiervoor!! Ik was was mijn handen in Onschuld! het is allemaal misdadig..
Ik kan hier niet meer om lachen!!
Wat zijn vele mensen toch zielig, wil je perse Dieren eten, geef de Dieren dan op zijn minst een ander Leven. Maar niet zoals nu….. en betaal daarvoor. Maar niet zopals het nu allemaal gaat. Dat is een Schande.. Zo om te gaan met Leven.
Stop het misbruik van dieren
Dit zijn zware misdrijven die allang zwaar bestraft zouden moeten worden, een regelrechte schande voor iedere vlees eter. Eet je vlees of zuivel, dan ben je mede schuldig aan zware dierenleed en moord op miljoenen dieren per dag en schuldig aan zware milieuvervuiling en het uitroeien van wilde dieren en planten, want die moeten allemaal plaats maken voor de veehouderij. En dat allemaal voor producten die niets toevoegen, integendeel. Vlees eten is een veel grotere schande, dan dat vieze gerook.
Kengai, je eerste zin: volledig mee eens.
De rest: volslagen onzin.
Nou hj, wat is dan onzin, ik kan alles uitleggen. Ben voor een klein deel ook mede schuldig aan al deze ellende, want ik ben helaas ook nog niet volledig vegan, maar ik weet heel goed waar ik mede schuldig aan ben, jij blijkbaar niet.
Kengai, het gaat mij om de zware overdrijvingen, zwaar dierenleed ? ja, in dit soort gevallen wel, onmiddellijk zwaar aanpakken.
Maar voor de rest? hier in NL is in principe nergens sprake van zwaar dierenleed En moord? nee, slacht. En dat is heel wat anders( mits het netjes gebeurt)
Zware milieuvervuiling en uitroeien van…. niet overdrijven, inmiddels is vrijwel overal op de wereld dat soort dingen gestopt, en in NL zeker.Vee krijgt in principe alleen bijproducten van humane voedselproductie te vreten, en in geval van granen zijn dat veelal granen die niet geschikt zijn voor humane consumptie.
Je laatste zin …. laat maar.
Van al het Soja dat dieren in NL krijgen is maar 10 % een afval product hè.. (Soja-hullen) Dat wat soja schroot wordt genoemd, is gewoon soja-meel (geen afvalproduct) waar het grootste deel van de olie is uitgeperst (blijkbaar waardevoller voor humaan voedings- gebruik), maar het “verlies” aan olie wordt op die manier weer gecompenseerd door extra toevoegingen van raapolie, koolzaad olie etc.. Het soja maakt maar voor 30% deel uit van diervoeders, maar Nederlands gebruik van soja komt overeen met een oppervlakte van ruim 70% van de beschikbare landbouwgronden (weiland = ook landbouwgrond) En de granen, tarwe =tarwe, gerst=gerst, haver=haver en spelt =spelt geen verschil in humaan/dierlijk gebruik. De enorme omvang van de veehouderij zet een enorme druk op de productie van diervoeders, die prijzen behoorlijk opdrijven, ten nadele van armere landen, die bijdragen aan enorme monoculturen en daarmee verlies van biodiversiteit, maar ook bijdragen aan een toename aan gif gebruik met de bijbehorende milieu en gezondheidsschade.
Marco, onzin, sojaschroot is gewoon een bijproduct wat niet voor menselijke consumptie geschikt is.
Er word geen raap/of koolzaadolie ( is trouwens hetzelfde) aan diervoeders toegevoegd.
Percentage sojaschroot is niet 30%, percentage wisselt sterk,afhankelijk van het doeldier. Rundveebrok zit vaak minder dan 5% schroot in.
Voor wat betreft de granen: volslagen onzin, verdiep je er maar eens in.
Ooit van bak -of maaltarwe gehoord, brouwgerst,voertarwe,voergerst ?
Haver wordt amper verwerkt in productiediervoeders, en spelt al helemaal niet, of het moeten voor humane consumptie afgekeurde partijen zijn. Denk aan te lage valgetallen of hectolitergewichten. Bij tarwe of gerst gaat het om afwijkende eiwitgehaltes.
Diervoeders bestaan hoofdzakelijk uit bijproducten van humane voedselindustrie:
Perspulp, tarwegries,palmpitschroot/schilfers,corngold,raapschroot,bierborstel, etc.etc.
Vergeet niet de enorme hoeveelheid vloeibare bijproducten uit de humane voedselproductie, voerbier, voerwei, en de vele afgekeurde levensmiddelen, van cola tot aardbeien.
Deze walgelijke praktijken moeten stoppen!
De wereld is een HEL voor dieren, als het om geld gaat kijkt de industrie de andere kant op.
Schaamteloos, misdadig is dit. Dat overheden dit toestaan, ik heb er ver wooen voor.
Stop met het misbruiken en geweld tegen dieren😡