Op Pienika Farm, in de provincie Noordwest in Zuid-Afrika, leven meer dan 100 leeuwen en andere dieren in erbarmelijke omstandigheden. De eigenaar van het fokcentrum is door een dierenrechtenorganisatie aangeklaagd. Waarschijnlijk worden de dieren gefokt voor de handel in leeuwenbotten. Zuid-Afrikanen zeggen dat dit één van de meest schokkende gevallen van verwaarlozing is die ze ooit hebben gezien.

leeuwen
Meer dan 100 leeuwen in Zuid-Afrikaans fokcentrum ziek of op sterven na dood | Foto: Pixabay

Pienika Farm

Van de 108 leeuwen die worden gehouden op Pienika Farm, hebben er 27 dieren schurft. Dit is een huidziekte die het gevolg is van parasitaire mijten. De leeuwen waren er zo slecht aan toe, dat ze bijna geen vacht meer over hadden. Deze afschuwelijke situatie werd aan het licht gebracht toen een journalist, na het ontvangen van een anoniem telefoontje, contact had opgenomen met de National Council for Societies for the Prevention of Cruelty to Animals (NSPCA) – een soort dierenpolitie in Zuid-Afrika. Toen de NSPCA-controleurs Pienika Farm bezochten, zagen ze dieren in vieze, overvolle kooien. In een ruimte die voor 2 dieren bestemd was, zaten er wel meer dan 30. Daarnaast leden er minstens 3 welpen aan een neurologische aandoening, genaamd meningo-encefalitis. Door deze hersenontsteking waren de welpen niet in staat om te lopen. Een dierenarts moest een welpje op locatie al laten inslapen.

Douglas Wolhuter, manager van de Wildlife Protection Unit van de NSPCA die de Pienika Farm inspecteerde:

Het is moeilijk te beschrijven. Het doet pijn om de koning van de jungle zo aan te treffen. Het breekt je hart.”

Jan Steinman

De eigenaar van Pienika Farm is Jan Steinman. Volgens het internet zou hij nou juist een raadslid zijn van de South African Predator Association (SAPA). Deze organisatie is een voorstander van het fokken van leeuwen in gevangenschap en zegt dat de jacht ‘legitiem en ecologisch verantwoord is’. Leden zouden ‘hoge ethische normen moeten hebben’. Deon Swart, de directeur van SAPA, ontkent overigens dat Steinman in het bestuur van SAPA zou zitten: “Hij is gewoon een lid van de organisatie”, zegt hij. Daarnaast kondigde SAPA in een persbericht aan dat ze “een grondig onderzoek hebben uitgevoerd, en dat er onmiddellijk disciplinaire maatregelen worden ingesteld tegen meneer Steinman.”

Jan Steinman is aangeklaagd door de NSPCA, voor de schending van de Zuid-Afrikaanse Animals Protection Act 71 uit 1962. Mogelijk staat hem een boete van maximaal €2.400, of een gevangenisstraf van één jaar te wachten voor elke aanklacht die tot een veroordeling zou leiden.

Handel in leeuwenbotten

Volgens Ian Michler, van de documentaire Blood Lions, werden de dieren op Pienika Farm waarschijnlijk voor de handel in leeuwenbotten gefokt. Deze handel zou een alternatief bieden voor de handel in tijgerbotter voor de traditionele geneeskunde in Azië. Volgens Michler moeten leeuwen die voor het toerisme of de trofeejacht worden gebruikt er juist goed uit zien, maar dat dieren die voor de handel in botten worden gebruikt juist vaak worden verwaarloosd. Michler:

Wie leeuwen fokt voor de handel in botten, maalt niet om hoe de leeuwen eruitzien. Tenslotte eindigen ze toch in een zak met botten die naar Azië worden verscheept.

De toekomst van de leeuwen is onzeker

De leeuwen verblijven nog altijd op Pienika Farm. Hun lot hangt af van de uitkomst van het onderzoek en de rechtszaak die volgt. Volgens Delsink, van de Humane Society, is de uitkomst onzeker. Indien de leeuwen het overleven, kunnen ze helaas niet in het wild worden vrijgelaten, omdat ze al hun hele leven in gevangenschap hebben rondgebracht. Daarnaast zijn er niet Zuid-Afrika niet voldoende reservaten waar ze de dieren zouden kunnen opvangen. “De toekomst van deze katten is weinig rooskleurig omdat er niet veel opties voor ze zijn”, aldus Delsink.

Bonnen:

©Animalstoday.nl Joy de Vos