Het Noordpoolijs wordt door klimaatverandering steeds dunner, waardoor de hoeveelheid algen in het Noordpoolgebied sneller toeneemt. Dit kan gevolgen hebben voor de opname van CO2.
Algengroei onder zee-ijs komt vaker voor. Maar zover kwam dit alleen voor onder dik, meerjarig ijs, dat minstens twee zomers overleeft. Wetenschappers aan boord van het Duitse onderzoeksschip Polarstem ontdekten vorig jaar echter algen onder jong, dun ijs. Ook de oceaanbodem was bedekt met algen. Dit is volgens het Alfred Wegener-instituut (AWI) in Bremerhaven, dat de Polarstern gebruikt, nieuw bewijs dat de achteruitgang van het noordpoolijs het leven de regio drastisch kan veranderen.
Door klimaatverandering smelt het Noordpoolijs steeds sneller, waardoor het ijsoppervlak kleiner wordt en het ijs minder dik. Wetenschappers vermoeden dat dunner ijs steeds meer licht doorlaat, waardoor er meer leven in het water onder het ijs mogelijk is. De algen onder het jonge ijs groeien niet vast, waardoor ze op een gegeven moment naar de bodem zakken, zo stellen de wetenschappers.
Het veranderen van het leven in de Noordelijke IJszee kan gevolgen hebben voor de CO2-opname. Meer plankton en meer algen zouden meer CO2 uit de lucht kunnen halen, maar wetenschappers durven niet te zeggen of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren.
In september 2012 is de ijsoppervlakte tot een historisch minimum gekrompen.
Bron: De Morgen