Afgelopen jaar hebben stropers in Zuid-Afrika 1028 neushoorns gedood. Dat heeft de minister van Milieu Edna Molewa vorige week bekendgemaakt. In 2016 werden 1054 neushoorns gedood.
Molewa:
“Het is duidelijk dat we succes boeken in de strijd tegen het stropen van neushoorns, maar we zijn er ons degelijk van bewust dat de strijd nog lang niet is gewonnen.”
Er leven naar schatting nog tussen de 20.000 en 25.000 neushoorns in het wild, waarvan de meeste in Zuid-Afrika. Experts kunnen de geringe daling van het aantal gestroopte dieren geen succes noemen en maken zich ernstige zorgen om de enorme aantallen dieren die worden gedood.
Het in 2017 “marginaal lagere aantal gedode neushoorns” is onaanvaardbaar hoog, zegt Tom Milliken van de natuurbehoudsorganisatie Traffic. Met bijna drie gedode neushoorns per dag “blijft de crisis ongehinderd voortduren”.
Op nationaal nivieau is de handel in hoorn van neushoorns al veertig jaar verboden. Op de zwarte markt worden echter tienduizenden euro’s per kilo voor betaald.
Zuid-Afrika heeft de grootste neushoornpopulatie ter wereld, maar kampt met hevige problemen om deze populatie te beschermen tegen stroperij. Het aantal neushoorns dat wordt gedood door stropers vanwege hun hoorn neemt jaarlijks toe. Stropers verdienen een hoop geld met het verhandelen van het ‘witte goud’ naar Aziatische landen zoals Vietnam en China. Ivoor en neushoornhoorn zijn daar enorm in trek, om er prullaria van te maken en omdat hoorn een geneesmiddel zou zijn tegen ziektes. Dit terwijl neushoornhoorn bestaat uit hetzelfde materiaal als je nagels.
Door de enorme bedragen die op dit moment geboden worden voor de hoorns zijn niet alleen dorpsbewoners overgegaan op stropen, maar ook de georganiseerde misdaad heeft deze lucratieve business ontdekt. Stropers zetten nu zelfs helikopters in om de dieren te vinden. Ondanks het feit dat zelfs het Zuid-Afrikaanse leger wordt ingezet, worden er, blijkt ook weer uit deze cijfers, in het Kruger National Park ieder jaar meer neushoorns afgeslacht.
Bron: HLN ©Animals Today