Olijfbomen zijn erg gevoelig voor extremen in het klimaat en dat is te merken in de landen rond de Middellandse Zee. Door klimaatverandering is de productie van olijven met 20 procent teruggelopen.
Extreme hitte en droogte, onvoorspelbare kou en vaker wateroverlast zijn allemaal verschijnselen van klimaatverandering waar olijfbomen niet blij mee zijn. Ze houden absoluut niet van natte voeten of lange droogteperiodes en kunnen slecht tegen (stevige) vorst. Maar juist deze extreme weersverschijnselen rond de Middellandse Zee krijgen de olijfbomen steeds vaker te verduren.
Kieskeurig
Dat olijfbomen gevoelig zijn voor het weer is goed te zien in Frankrijk. De grens in de Provence ligt in het departement de Drôme bij de plaats Nyons, een bekende naam in de olijvenwereld. Ten noorden daarvan is het in de winter net te koud door de invloed van de Alpen, en in de zomer is het er te nat. Maar vanaf Nyons richting het zuiden is het klimaat perfect, met stabiele zomertemperaturen, af en toe een stevige onweersbui en relatief milde winters. Een olijf is kieskeurig.
Minder olijven
De wereldwijde klimaatverandering is echter goed merkbaar rond de Middellandse Zee: van Italië tot Tunesië en van Libanon tot Griekenland, overal is sprake van heter wordende zomers en onvoorspelbaar winterweer. Dat de olijfbomen daaronder lijden blijkt uit te terugloop aan productie van olijven. De olijfindustrie in de landen rond de Middellandse Zee is miljarden euro’s waarde en heeft afgelopen jaren 20 procent minder opbrengst gehad.
Klimaatverandering veroorzaakt zowel ecologische als economische schade. De gevolgen daarvan op lange termijn zijn nog nauwelijks te overzien, maar de effecten van klimaat op olijfbomen illustreert duidelijk wat er te wachten staat. De olijf als kanarie in de kolenmijn.
Bekijk hieronder een reportage van Al Jazeera over de Mediterrane olijfindustrie en de gevolgen van klimaatverandering:
Bron: Al Jazeera ©AnimalsToday.nl Bart van Riel