Modegigant Max Mara heeft onlangs aangekondigd geen bont meer te zullen gebruiken in hun collecties. Deze beslissing komt na een succesvolle wereldwijde campagne, onder leiding van de Fur Free Alliance.

Max Mara Fashion Group gaat bontvrij
Max Mara Fashion Group gaat bontvrij | Foto: publiek domein

De Fur Free Alliance is een coalitie van meer dan 50 dierenbeschermingsorganisaties in ruim 35 landen. waaronder Humane Society International (HSI). Max Mara heeft na een intensieve campagne toegezegd bontvrij te worden. Deze belangrijke beslissing is bekendgemaakt na de modeweken in Londen, New York City, Milaan en Parijs, waar de campagne wereldwijde aandacht trok.

Max Mara GO FUR-FREE!

De campagne verzamelde meer dan 270.000 e-mails, 5.000 telefoontjes en ontelbare berichten op sociale media, die het modehuis vragen om bontvrij te worden. In Italië lieten activisten tijdens de Milan Fashion Week een heteluchtballon over het hoofdkantoor van Max Mara vliegen. Die droeg de tekst “Max Mara GO FUR-FREE!”. In februari hielden dierenwelzijnsorganisaties een vreedzame demonstratie voor de winkel van Max Mara in Old Bond Street in Londen. Zij brachten de wrede realiteit van de pelsdierfokkerij onder de aandacht en riepen op om te stoppen met de verkoop van wreedheid.
.

Interne memo Max Mara

In reactie op deze acties haalde het modehuis in de eerste periode na de modeweken alle artikelen met bont van de website. Ook was het tijdelijk niet mogelijk om reacties te plaatsen op sociale media. Na enkele weken stond in een interne memo aan het personeel:

“Het bedrijf verkoopt noch online, noch in een van de fysieke winkels, producten die gemaakt zijn van bont en het is ook niet de bedoeling om [deze] te introduceren in toekomstige collecties van merken van de Max Mara Fashion Group.”

De verklaring is bevestigd door een leidinggevende, die eraan toevoegde:

“Max Mara, met inbegrip van de MMFG en eventuele dochterondernemingen, heeft een bontvrij beleid en is niet van plan om bont te introduceren in komende collecties voor een van de MMFG-merken.”

.

Nerts | Foto: ©Menno Herstel

Gezamenlijke actie loont

Veel concurrenten zijn al bontvrij, maar Max Mara weigerde om de kwestie te bespreken. Het was daarmee een van de laatste wereldwijde modemerken die nog bont verkochten. Dat de campagne nu wel heeft geleid tot verandering, bewijst dat doorzettingsvermogen en georganiseerde actie loont. P.J Smith, directeur modebeleid bij HSI en de Humane Society of the United States (HSUS):

“Felicitaties aan Max Mara voor het aansluiten bij zoveel andere modemerken en detailhandelaren die al een standpunt hebben ingenomen tegen de wrede bonthandel. Activisten van over de hele wereld kwamen samen om Max Mara te vragen het goede te doen, en maakten duidelijk dat er geen plaats is voor bont in de mode. Laten we deze overwinning voor dieren en een pelsvrije toekomst vieren!”

.

bontkraag
Slachtoffers bontfok in Azië bestemd voor export naar Europa | Foto: via HSI UK

Hoop voor een pelsvrije toekomst

Max Mara Fashion Group heeft meer dan 2.500 winkels in 105 landen, Ze verkochten artikelen als nertshandschoenen, manchetten van vossenbont en sleutelhangers van wasbeerhonden. Het merk sluit zich nu aan bij ’s werelds grootste modehuizen die al bontvrij zijn geworden. Namen als Dolce & Gabbana, Saint Laurent, Valentino, Prada, Gucci, Versace, Alexander McQueen, Balenciaga en Armani gingen al voor. Vandaag de dag hebben meer dan 1.500 merken en detailhandelaren zich aangesloten bij het Fur Free Retailer Program.

Toch is er wereldwijd nog veel werk aan de winkel. Tientallen miljoenen dieren lijden en sterven elk jaar in de wereldwijde bonthandel. De meeste dieren die voor bont worden gedood, leven in kale legbatterijen op bontfokkerijen, onder erbarmelijke omstandigheden en ze sterven een evenzo gruwelijke dood.

Bronnen:

Wereldwijde pandemie op komst door bontindustrie?

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee