Nog geen paar jaar geleden waren ze immens populair, de Tibetaanse Mastiff. In de hoogtijdagen betaalde de Chinese elite 500.000 euro of meer voor een Tibetaanse Mastiff. In 2014 telde een rijke Chinees zelfs 2 miljoen dollar neer voor een puppy. Kenners denken overigens dat de prijzen die in de diverse media worden genoemd overdreven zijn. Volgens hen zou niemand meer dan 250.000 dollar neerleggen voor een hond.
De Tibetaanse Mastiff staan bekend om hun trouwheid en zijn beschermend van aard. Vroeger leefde de Tibetaanse Mastiff alleen in het zuidwesten van Tibet en werd hij gebruikt als jachthond of veedrijver.
Waar de fokkers de vraag naar de Tibetaanse Mastiff eerst niet konden bijbenen, blijkt in 2015 dat de hond zo 2013 is dat de fokkers de honden aan de straatstenen niet meer kwijtraken. De populariteit is drastisch gekelderd met als dramatisch gevolg dat de honden voor 5 dollar per stuk aan slachthuizen worden verkocht.
The New York Times sprak met fokker Gombo. Hij laat weten:
“Als ik andere mogelijkheden zou hebben zou ik stoppen met deze business.”
Het kost Gombo 50 tot 60 dollar per dag om een hond van 160 pond te eten te geven.
“De druk waar we onder staan is gigantisch.”
Sinds 2013 is de helft van de 95 Tibetaanse Mastiff fokkers in Tibet failliet gegaan. Dat ook dieren onderdanig kunnen zijn aan de grillen van de mode blijkt maar weer uit dit verhaal. Waar een eigenaar van een reutje nog niet zo lang geleden siliconen liet implanteren in zijn hond om hem groter te laten lijken en zo gewilder bij de eigenaren van teefjes om met hem te fokken, zo zijn ze nu niks meer waard. De hond met de implantaten stierf uiteindelijk op de operatietafel, nog voor dat zijn eigenaar indruk kon maken op andere hondeneigenaren. De rijke Chinees liet het er niet bij zitten en startte een schadeprocedure om het geld dat hij voor de hond had betaald terug te krijgen.
Niet alleen de mode, maar ook de wanhoop van fokkers om maar aan de vraag te kunnen voldoen hebben de populariteit van de Tibetaanse Mastiff waarschijnlijk mede de das om gedaan. Fokkers gingen namelijk fokken met niet zuivere Tibetaanse Mastiffs waardoor bastaardjes werden geboren. Daarnaast deden er steeds meer verhalen de ronde dat de honden mensen zouden aanvallen. De Tibetaanse Mastiff is erg beschermend naar zijn baasje waardoor de kans op een aanval richting een vreemde toeneemt. In sommige steden zijn om deze reden de honden al verboden.
Mary Peng, werkzaam voor het International Center for Veterinary Services, had een paar jaar geleden niet kunnen denken dat de hond waar vele rijke Chinezen zo veel geld voor neerlegden nu zou eindigen in de laadbak van een vrachtwagen op weg naar het slachthuis.
Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Wat een idiote wereld is het toch waar dieren door veel mensen puur als handelswaar gezien worden. Vreselijk.
Wat een triest einde voor deze prachtige honden, het was alleen maar voor de show…..niet voor de liefde .