Waardoor zijn er de afgelopen weken zo veel dode en verzwakte zeekoeten aangespoeld op de Nederlandse Noordzeekust? Onderzoekers van Wageningen Marine Research, Wageningen Bioveterinary Research en het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht hebben sectie verricht op dode vogels om dit te achterhalen. De dieren blijken verhongerd te zijn. De oorzaak hiervan is echter nog onbekend.
Volgens Duitse voedsel- en warenautoriteit LAVES zijn maag en darmen van de dode zeekoeten ernstige beschadigd. De Duitsers onderzoeken de zeekoeten nu op giftige stoffen, o.a. op dibenzoylperoxide. Deze stof wordt gebruikt bij de productie van plastic en zat in één van de overboord geslagen containers van de MSC Zoe.
MSC Zoe is een schip van de Mediterranean Shipping Company en het grootste containerschip ter wereld. Het is vernoemd naar de dochter van het echtpaar Pierfrancesco en Alexa Aponte Vago van de MSC Group. In 2015 is het schip in Hamburg gedoopt. Ze heeft zusterschepen in de MSC Oscar, MSC Oliver en MSC Maya. Het schip heeft een capaciteit van 19.224 TEU. 1 TEU is een container van 20 voet lang, 8 breed en meestal 8,5 hoog.
Wadden
In de nacht van 1 op 2 januari 2019 sloegen tijdens een zware storm op de Noordzee minstens 345 containers overboord. Meer dan 200 gingen ten noorden van Terschelling overboord, de rest ten noorden van Schiermonnikoog en Borkum. Een deel van die containers spoelde aan op de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is gestart met een onderzoek in deze zaak. Is er vervuiling vrijgekomen die verantwoordelijk is voor het sterven van duizenden zeekoeten in de Waddenzee?
Zeevogelexpert Mardik Leopold van Wageningen Marine Research is hiervan niet 100 % overtuigd. Hij schat het aantal getroffen zeekoeten op 20.000 stuks. Op de Noordzee leven er minstens 2 miljoen. De dode vogels worden nog steeds aangetroffen langs de hele Nederlandse Noordzeekust. Zeekoeten vertonen zich gewoonlijk maar weinig op het Nederlandse vasteland. De dieren brengen de winter door op volle zee, in ondiepere, voedselrijke streken. Broeden doen ze in het voorjaar op steile kliffen aan de Engelse, Schotse, IJslandse en Noorse kust.
Voedsel
“Veel vogels die in het Waddengebied worden aangetroffen, zijn erg vermagerd. Ze konden dus niet meer eten. Dat kan met gif te maken hebben, want dan kunnen ze op een gegeven moment niet meer eten. Maar er kan ook sprake zijn van te weinig voedsel voor de populatie.’’
Leopold meldt dat er nog steeds dode zeekoeten aanspoelen op de stranden van de Waddeneilanden.
“Dat is al een maand aan de gang, je zou denken dat het gif inmiddels zo is verdund dat het veel minder schadelijk is. Of de vogels hebben het al een tijdje in hun maag en sterven pas later.’’
De zeevogelexpert verwacht volgende week de uitkomsten van het uitgebreide onderzoek. “Ik ben blij dat we dit gaan doen, zodat we zeker weten of het gif uit de containers wel of geen rol heeft gespeeld bij dit zeekoeten-drama.”
Bronnen: HLN, NOS, RTL Nieuws, Wikipedia ©Animals Today Jeanette Wolters