Wetenschappers van de Australische overheid hebben na onderzoek van zo’n driehonderd ondiepe riffen wederom een massale koraalverbleking vastgesteld in het Great Barrier Reef. Dit is de zevende keer dat dit fenomeen officieel is gemeten sinds 1998.
Koraalverbleking, een fenomeen waarbij koraal zijn levendige kleuren verliest en wit wordt, vindt plaats wanneer de zeetemperatuur stijgt tot meer dan één graad boven het gemiddelde. Gezond koraal bestaat uit twee delen. Het weefsel en de microscopische algen die in het weefsel leven en het koraal kleur geven. Als de temperatuur stijgt, worden de algen uit het weefsel verdreven als stressreactie en verbleekt het koraal.
Massale koraalverbleking
Massale koraalverbleking leidt ertoe dat het rif minder snel groeit en vatbaarder wordt voor ziektes. De samenstelling van koraalgemeenschappen verandert, waarbij soorten die gevoeliger zijn voor verbleking sterven. Dit heeft weer invloed op de biodiversiteit en de structurele integriteit van rifecosystemen. Koraalverbleking is ook funest voor rifvissen en ongewervelde dieren die afhankelijk zijn van levende koralen voor voedsel, onderdak, of als habitat voor het grootbrengen van jonge vissen. Op lange termijn leidt massale koraalverbleking tot het volledig afsterven van belangrijke ecosystemen.
Recente waarnemingen hebben aangetoond dat de watertemperaturen rondom het Great Barrier Reef in de afgelopen weken recordhoogten hebben bereikt, wat de huidige verbleking heeft veroorzaakt. Dit verschijnsel is een direct gevolg van klimaatverandering, die volgens de Australische milieuminister Tanya Plibersek “de grootste bedreiging vormt voor koraalriffen wereldwijd.”
UNESCO
Het Great Barrier Reef is UNESCO Werelderfgoed en thuisbasis van duizenden mariene soorten. Het heeft in het verleden vergelijkbare verblekingen meegemaakt in 1998, 2002, 2016, 2017, 2020 en 2022. De Australian Reef Authority heeft aangekondigd verder onderzoek te doen naar de ernst en omvang van de huidige massale koraalverbleking. Dit om beter inzicht te krijgen in de impact op het rif en om maatregelen te kunnen nemen die bijdragen aan het herstel en de bescherming ervan.
Bronnen:
- Reed Resilience Network
- HLN.be
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Sanjay Ghosh
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?