Ook Massachusetts is om. Daar is een wet aangenomen die het ontklauwen van katten verbiedt. De wet, ondertekend door gouverneur Maura Healey, treedt in werking op 8 april 2025. Vanaf dan is het illegaal om een kat te ontklauwen, tenzij er een medische noodzaak is. 

pijnlijke ontklauwing
Een kat gebruikt zijn klauwen voor allerlei dingen | Foto: publiek domein

Bij een onychectomie, zoals de operatie officieel heet, worden niet alleen de nagels verwijderd, maar ook de botjes waaruit ze groeien. Dit is vergelijkbaar met het amputeren van menselijke vingertoppen tot en aan het eerste gewricht. Ontklauwing is voor de kat zeer pijnlijk. Het kan ook leiden tot depressie, gewrichtsproblemen of evenwichtverlies. Dat is dan ook de reden dat ontklauwing in Nederland verboden is. Het wordt beschouwd als dierenmishandeling.

Ontklauwen is pijnlijk

Senator Melissa Murray, sponsor van het wetsvoorstel in Massachusetts, zegt het aldus:

“De klauwen van katten zijn essentieel voor hun natuurlijke gedrag. Denk aan krabben, uitrekken en spelen. Ontklauwen is een amputatie operatie met ernstige en vaak levenslange gevolgen. Ontklauwde katten worden vaak angstige bijters en/of ze krijgen problemen met urineren in de kattenbak. Hierdoor lopen ze een groter risico om afgestaan of achtergelaten te worden. Daarnaast krijgen veel van hen ernstige artritis op latere leeftijd.’’

Vanaf april 2025 mogen dierenartsen in Massachusetts dus geen katten meer ontklauwen, tenzij er een medische noodzaak is. Dit geldt bijvoorbeeld bij kanker in het nagelbed of ernstige infecties die de gezondheid van de kat bedreigen. Wie toch een kat ontklauwt zonder geldige reden, riskeert een boete: 1.000 dollar voor een eerste overtreding, 1.500 dollar voor een tweede en 2.500 dollar voor verdere overtredingen.

pijnlijke ontklauwing
Foto: publiek domein

Stephanie Harris, Senior Legislative Affairs Manager bij het Animal Legal Defense Fund, benadrukt het belang van dit verbod:

“Deze wet zal talloze katten beschermen tegen een pijnlijke en onnodige ingreep. We hopen dat steeds meer staten dit voorbeeld volgen en het welzijn van katten vooropstellen.”

Het Animal Legal Defense Legislative Fund heeft een onderzoek uitgevoerd onder zo’n 470 Amerikaanse dierenartsen. Uit dit onderzoek, dat vorig jaar is gepubliceerd, blijkt dat bijna zeventig procent van de artsen tegen ontklauwen is. Veel dierenartsen beschouwen de ingreep als inhumaan en onnodig. Het wordt bovendien eerder uitgevoerd voor menselijk gemak in plaats van het welzijn van het dier. Veel dierenartsen voeren de ingreep dan ook niet meer uit vanwege de ernstige gevolgen voor de katten.

Gov. Maura Healey, the Governor of the US state of Massachusetts has signed a law that, from 8th April 2025, will ban cat declawing across the state — making it the third state to do so after New York and Maryland. 🐈

#massachusetts #cats #animalwelfare #animalrights #animallaw

[image or embed]

— Vegan FTA (@veganftaofficial.bsky.social) 25 januari 2025 om 13:02

Voor sommige dierenartsen blijft het een lastige afweging, wetende dat eigenaren iemand anders kunnen zoeken die de operatie wél uitvoert. Door het verbod op de pijnlijke ontklauwing worden dierenartsen niet meer in dit lastige parket gebracht wanneer ze het verzoek binnen krijgen.

Nationale oproep om ontklauwen te verbieden

Het verbod in Massachusetts past binnen een bredere trend om katten beter te beschermen. Zo is ontklauwen in staten als New York en Maryland al eerder verboden, evenals in steden als Los Angeles, San Francisco, Washington D.C., Denver en Evanston.

#GNvdD: Evanston in Illinois (VS) verbiedt ontklauwen van katten

Verder blijven dierenrechtenorganisaties zich inzetten voor een nationaal verbod. Bewustwording speelt hierin een grote rol. Veel mensen realiseren zich niet hoe ingrijpend deze operatie is voor katten. Door betere voorlichting kiezen steeds meer baasjes voor alternatieven, zoals krabpalen en nagelknippers.

Belangrijke stap in Massachusetts

Met dit nieuwe verbod zet Massachusetts een belangrijke stap in de bescherming van katten. Dierenwelzijnsorganisaties hopen dat andere staten snel zullen volgen, zodat geen enkele kat onnodig hoeft te lijden onder deze pijnlijke ingreep.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Savannah Drenth