Dit weekend was er voor het eerst een massaal paringsritueel te zien met walvisachtigen in de Oosterschelde. Acht bruinvissen waren betrokken bij verschillende paringspogingen die in totaal anderhalf uur duurden. Volgens Stichting Rugvin is dit op deze schaal nog nooit eerder in de Nederlandse wateren gezien.

paringsritueel
Massaal paringsritueel van bruinvissen gezien in Oosterschelde | Foto: Stichting Rugvin

Vrijwilligers van Stichting Rugvin, waaronder Miranda Mommersteeg, waren onverwacht ooggetuigen van het zeldzame spektakel bij Zierikzee. “Opeens zwommen er acht bruinvissen rondom onze boot,” vertelt ze.

“Er ontstond een enorm tumult boven en onder water. Mannetjes sprongen minstens 15 keer uit het water en vrouwtjes verbleven aan het wateroppervlak. Het water kolkte. Omdat bruinvissen niet monogaam zijn, leek het op een bruinvisorgie.”

Geen ‘intiem’ paringsritueel

Oktober staat bekend als de paartijd voor bruinvissen, waarna het ongeveer negen maanden duurt voordat een vrouwtje bevalt. “In tegenstelling tot andere walvisachtigen verloopt het paringsproces van bruinvissen minder ‘intiem’,” vertelt Frank Zanderink, onderzoeker en directeur bij Stichting Rugvin. Ook hij was getuige van het zeldzame paringsritueel. “Een opvallend kenmerk van hun paring is de hoge mislukkingskans van maar liefst 95 procent”, vervolgt hij.

“En het gaat er behoorlijk heftig aan toe.”

Hoge snelheid

Tijdens het paringsritueel nadert het mannetje het vrouwtje met hoge snelheid vanuit de diepte, terwijl het vrouwtje vlak aan of net onder het wateroppervlak ligt. “Heel snel probeert hij haar te penetreren,” legt Zanderink uit.

“Wanneer deze poging mislukt, zie je hem abrupt uit het water schieten, waarna hij het nogmaals probeert. We schrokken ons echt rot want op een gegeven moment kwam er tijdens zo’n sprong uit het water bijna een mannetje in onze boot terecht.”

Volume testikels

Een ander opmerkelijk feit is de enorme toename van het volume van de testikels van de mannetjes tijdens de paarperiode. Binnen enkele maanden groeien deze van de grootte van een walnoot uit naar die van een meloen. Ze wegen maximaal vijf kilo per stuk. De penis is dan minimaal een halve meter. Dit zorgt volgens Zanderink van Stichting Rugvin voor een enorme hoeveelheid sperma die vrijkomt tijdens de paring.

Uniek onderzoeksgebied

De Oosterschelde is een uniek, deels omsloten onderzoeksgebied waar wetenschappers bruinvissen van dichtbij kunnen bestuderen, iets wat op open zee zelden mogelijk is. “Dit geeft ons de kans om meer te leren over hun gedrag, waaronder hun bijzondere paringsrituelen”, aldus Zanderink.

“Door onze observaties in de Oosterschelde herkennen we individuele dieren, wat ons helpt beter te begrijpen hoe ze leven.”

Bron:

#GNvdD: Parende bruinvissen in de Oosterschelde (video)

©AnimalsToday.nl