Meer dan 500 diersoorten bevinden zich momenteel op het randje van uitsterven en zullen waarschijnlijk in de komende 20 jaar geheel verdwijnen. Daarvoor waarschuwen wetenschappers die de populatietrends van duizenden gewervelde dieren analyseerden. De mens heeft de macht om de soorten te redden, of ze over de rand te duwen.
Voor hun analyse, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), bekeken onderzoekers data van 29.400 gewervelde landdieren en vogels zorgvuldig. Daarbij identificeerden ze 515 soorten met een populatie bestaande uit minder dan 1.000 individuen en ongeveer de helft daarvan had zelfs een populatie van minder dan 250 dieren. De meeste ernstig bedreigde zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën blijken in tropische en subtropische gebieden te leven. Maar ook 84% van de minder ernstig bedreigde soorten heeft daar zijn belangrijkste leefgebied. Het gevaar van een domino-effect ligt op de loer, waarbij van elkaar afhankelijke diersoorten een voor een uitsterven.
"The rate at which wildlife is being destroyed is accelerating and is a direct threat to human civilisation." #EcologicalBreakdown #ClimateBreakdown https://t.co/5gDJeGbRjG
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) June 3, 2020
Mens is aanjager massa-extinctie
Onder andere bekende soorten als de Sumatraanse neushoorn en de Galapagos reuzenschildpad lopen het gevaar om voor altijd te verdwijnen. Het tempo waarin diersoorten uitsterven bereikt nu volgens de onderzoekers een ongekend hoogtepunt. Ze waarschuwen dat in de komende 20 jaar net zo veel soorten dreigen te verdwijnen als in de hele afgelopen eeuw. In de geschiedenis van de aarde kwam een massa-extinctie als deze vijf keer eerder voor. Lang geleden verdwenen ook de dinosauriërs op die manier. Anders dan voorheen is nu de mens de oorzaak. Het tempo waarin wij de natuur vernietigen is ongekend en kan een kantelpunt teweegbrengen voor onze menselijke beschaving, want “uitsterven zet uitsterven in gang”, aldus de onderzoekers. Een uitspraak waarmee ze benadrukken dat -in tegenstelling tot sommige andere milieuproblemen- het verdwijnen van diersoorten echt onomkeerbaar is.
Zagen aan onze eigen stoelpoten
De mensheid is afhankelijk van biodiversiteit voor haar gezondheid en welzijn. De huidige uitbraak van het coronavirus is slechts één voorbeeld van de gevaren die de vernietiging van onze natuur met zich mee kan brengen. Maar als we een verdere crisis willen tegengaan, mogen we onze mouwen wel opstropen. Een toenemende bevolkingsgroei, het verwoesten van leefgebieden, handel in wilde dieren en dierlijke producten, vervuiling en de klimaatcrisis, het is allemaal zagen aan de poten van onze eigen stoel. “Dit is onze laatste kans om ons ervan te verzekeren dat de vele diensten die de natuur ons levert, niet onherstelbaar worden gesaboteerd,” aldus professor Gerardo Ceballos van de de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM), die het onderzoek leidde. Actie is volgens hem dringend noodzakelijk, op al deze vlakken.
Surreal that news story with this 1st sentence doesn’t make it to front pages:
“The sixth mass extinction of wildlife on Earth is accelerating, according to an analysis by scientists who warn it may be a tipping point for the collapse of civilisation.”
https://t.co/aNJ6goDs01— Caroline Lucas (@CarolineLucas) June 2, 2020
Gelukkig kan het huidige onderzoek helpen aan te wijzen welke gebieden en diersoorten het meest dringend bescherming nodig hebben. Mark Wright van het WNF bevestigt dat:
“De aantallen die naar voren komen uit dit onderzoek zijn schokkend, maar er is hoop. Als we het spelen van landjepik en de vernietigende ontbossing in landen als Brazilië weten te stoppen, kunnen we de negatieve trend ombuigen. We hebben echter wereldwijde ambitie nodig om dat te doen.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Merel Roks
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?