Martin Gaus is in gezamenlijk initiatief met werkgroep Hulp Inbeslaggenomen Honden de petitie gestart met als doel dat honden die verdacht worden van een bijtincident niet langer maandenlang geïsoleerd worden opgesloten in een hok bij een opslaghouder en aan een risico-assessment worden onderworpen om daarna vaak onterecht te worden afgemaakt.
De petitie, waarin het verzoek om het veel effectievere, mens- en hondvriendelijkere Stay Home protocol als nieuw beleid over te nemen, is gericht aan staatssecretaris Sharon Dijksma en de gemeenten. Op de petitie-site is tevens een verkorte film te zien waarin Helly Gaus uit de doeken doet wat er mis is met het risico-assessment en honden in de opslag.
Wat is er mis met het risico-assessment en honden in de opslag? from Hulp Inbeslaggenomen Honden on Vimeo.
Martin Gaus en de Werkgroep Inbeslaggenomen Honden concluderen dat een groot percentage van de honden die voor een bijtincident in de opslag zitten ten onrechte zijn geëuthanaseerd. Dat concluderen ze naar aanleiding van de opslag-honden die van Justitie ondanks een euthanasieadvies voor een laatste kans nog naar Gaus mochten. Na een individueel aangepast trainingsprogramma mocht 85 % van die honden na opnieuw getest te zijn toch naar huis.
Honden die het vaakst de dupe worden van het huidige beleid zijn juist de ‘gewone’ huishonden. Uiteenlopend van een knokpartij(tje) in het park met een andere hond waarbij ingrijpende eigenaars zelf gebeten worden of de hond die tegen een kind opspringt om de boven het hoofd gehouden voetbal te pakken te krijgen kan al voldoende zijn om in beslag genomen worden en in de opslag terecht komen. Maandenlang, soms zelfs langer dan een jaar, zit hij alleen in een hok. Ondertussen mag jij als eigenaar niet weten waar je hond is, je hoort al die tijd niks over hem. Door hun langdurige isolatie en de daardoor ontstane chronische stress veranderen de honden van karakter. Ze worden neurotisch, argwanend. Als ze uiteindelijk na maanden aan het risico-assessment (een in opdracht van de overheid door universiteit Utrecht ontwikkelde risico-evaluatie en gedragstest) worden onderworpen heeft dat zware gevolgen: veel van die honden komen niet door de test heen en worden nu officieel als potentieel zeer gevaarlijk gekwalificeerd en vervolgens geëuthanaseerd.
Stay Home protocol
Bij het Stay Home protocol volgt er na een bijtincident onmiddellijk een aanlijn- en muilkorfgebod waarna de eigenaar verplicht is het probleemgedrag van zijn hond door middel van een gedragstrainingscursus aan te pakken. Wil de eigenaar alsnog van het aanlijn- en muilkorfgebod voor zijn hond af, dan kan hij na de training de hond laten testen om aan te tonen dat hij de hond nu wel onder controle heeft. Wil de eigenaar niet meewerken aan opgelegde voorwaarden, dan gaat de hond op eigen kosten naar een Gedragscentrum. Wil de eigenaar dat ook niet, dan volgt in beslagname en als de hond daarvoor in aanmerking komt herplaatsing via asiel. Dit protocol doet recht aan eigenaar, slachtoffer, burger en waarborgt ieders veiligheid. Daarnaast voorkomt het het enorme verdriet, de boosheid en frustratie van eigenaars en hun kinderen omdat zij zich niet meer radeloos en machteloos hoeven af te vragen hoe hun in beslag genomen hond het maakt.
PiepVandaag.nl – Martin Gaus from PiepVandaag on Vimeo.
Persbericht Hulp Inbeslaggenomen Honden ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
12 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Een ieder mag zijn eigen mening hebben over de hier bij naam genoemde trainers. Echter ik vind het veel belangrijker dat hij er op dit moment wel iets aan doet. Want dat het een onterechte manier van omgang met honden is dat staat voor mij vast. Wij mensen moeten ons gaan realiseren om welke reden wij een hond in huis halen. Vrijwel elke hond is ooit door ons mensen gefokt met een bepaald doel. Ook al worden zij al tijden niet meer hiervoor gebruikt, de karakter eigenschappen zijn er zeker nog. Voeg dat samen met het feit dat een hond geen mens is dan heb je een combinatie van factoren wat maakt dat de mens zijn hond niet begrijpt. Daar ontstaan de problemen. Kortom bezint eer ge begint.
van de 20 x is er 19 x eerst iets vooraf gegaan een hond bijt niet zomaar zeker niet kinderen of andere mensen, honden onder elkaar is iets anders, ik vraag mij soms wel eens af waarom honden niet net als mensen een ander kunnen negeren als ze de ander niet mogen en tja ik ben geen fan van Martin Gaus hij is niet met de tijd meegegaan en op tv zie je alleen de goede dingen niet wat er allemaal fout gaat Martin Gaus en Cesar Millan zijn geen heiligen hoor
Maar Cesar is toch wel een stuk beter dan Martin.
Martin doet nog heel onnatuurlijke dingen met honden en we hoeven ze ook niet heilig te verklaren, want de oplossing voor problemen zijn vaak heel simpel en gemakkelijk zelf op te lossen.
Mijn hond (bordercollie) is ook al meerdere keren gebeten door een loslopende herdershond, maar dan door 3 verschillende, weet niet wat die honden mankeerd, maar vind het raar gedrag.
Doe geen aangifte omdat anders de hond de dupe is, want de baas voelt zich niet stoer als de hond vast zit aan de lijn.
Wel een goed idee van Martin Gaus, maar als ik naar zijn trainingen kijk van hondescholen die onder hem vallen, dan denk ik , heb jij na zoveel ervaring nog steeds zo weinig verstand van honden.
Hij geeft nog steeds het gevoel of honden gewoon domme dieren zijn, die je constant moet corrigeren.
Puppies die niet met elkaar mogen spelen en al dat soort onzin.
Het ligt niet altijd aan de hond…. meestal ligt het probleem bij de baas of bij de plek waar de hond vandaan komt;.. heel veel mensen kopen nog altijd een hond bij een broodfokker… wil zelfs niet weten waar die arme dieren vandaan komen. Er wordt gelogen over de leeftijd… zijn absoluut niet gesocialiseerd, hebben altijd in vieze vuile kooien gezeten en kennen niks… als deze honden dan bij van die NITWITS terecht komen die “een goedkope rashond ” willen hebben, tja dan krijg je dikwijls problemen… en het ligt niet aan het ras!! Je zegt dat je hond al 3 keer is gebeten door herdershonden? Ikzelf heb een herdershond… hij is gecastreerd, gewoon om issues te vermijden en toch heeft een “border collie” gisteren naar hem uitgehaald …. ze waren beide los… mijn hond vermeed oogcontact met de border en stond stil met zijn staart naar beneden, hij bleef zelfs achter mij staan… vertoonde onderdanig gedrag en toch haalde die border uit… alle geluk dat de baasjes op tijd reageerden . En niet alle honden komen overeen met elkaar… zo is het ook met de mensen. De baasjes moeten er gewoon voor zorgen dat ze hun hond ten alle tijde onder controle hebben!! Men moet niet altijd de schuld in de hond zijn schoenen schuiven… eerst uitzoeken waarom hij dit gedrag vertoont!
ze kunnen beter uitzoeken waarom een bijtincident heeft plaats gevonden en dan zeker niet een hond isoleren waardoor deze helemaal uit z’n doen raakt en dan testen, belachelijk, slaat helemaal nergens op en zeer ondeskundig gehandeld.
Ik protesteer tegen deze handelswijze!!!!!!!
Dieren kunnen niet uitleggen waarom ze iets doen en ook geen keuze maken. Was het uit angst omdat hij zich bedreigd voelde of omdat hij het eindelijk zat was dat die andere hem uitdaagde. Ik heb zelf 2 adoptie honden en weet door hun gedrag dat ze vanalles hebben meegemaakt. Daarom ben ik voorzichtig met bepaalde situaties. Ik sta hierachter omdat ik vind dat een hond een eerlijke kans moet krijgen. Dit kan het beste door observaties bij de mensen thuis en in de situaties waar ze dagelijks mee in aanraking komen. Want de fout ligt meestal niet bij de hond maar bij ons. Zo kun je de mensen adviseren hoe het wel moet en hoe niet.
Ja, sta ik helemaal achter.
Ik had met Gaus niet zo’n beste ervaring:
http://barendswereld.blogspot.nl/search?q=Gaus
Ik vraag mezelf eigenlijk af, hoe die honden worden aan gegeven ? Ik heb zelf een kruising argentijnse dog met een cane corso. Die al 7 x gebeten is waarvan 4x door dezelfde hond, mijn hond heeft trouwens niet 1 x terug gebeten. Wij hebben er elke keer aangifte voor gedaan en de hond heeft ook al andere honden gegrepen. Maar hij loopt nog steeds on aangelijnd en zonder muilkorf los. Ik durf te wedden dat als mijn hond een keer terug bijt, dat ik dan wel meteen de klos ben.
Ik heb zelf een hond gehad die in beslag is genomen en na een vies spelletje afgemaakt is. Deze hond was zeker door een test heen gekomen, als hij een eerlijke en humane kans had gehad. Had ik hem thuis mogen houden of ergens bij vrienden onder kunnen brengen was er niets aan de hand geweest. Vandaar dat ik VOOR dit initiatief ben!