Op zaterdag 16 juni zal de eerste editie van de mars voor sluiting van alle slachthuizen in Amsterdam gehouden worden. De mars maakt onderdeel uit van een jaarlijkse terugkerende mars die internationaal gehouden worden in onder meer Brussel en Parijs. Het doel van de mars is het aan de kaak stellen van de uitbuiting van dieren, en de wreedheden die ze dagelijks moeten ondergaan voor vlees, zuivel en eieren om daarna te eindigen in het slachthuis.
In Nederland worden dagelijks alleen al anderhalf miljoen dieren in hun jonge leeftijd gedood in de slachthuizen en jaarlijks worden ook nog zo’n 4 miljard vissen gevangen en gedood. Woordvoerder Alex Romijn van dierenrechtenorganisatie Bite Back:
“Wij eisen de afschaffing van de veehouderij, de visvangst en de slachthuizen omdat de consumptie van dierlijke producten geen noodzaak is en omdat gevoelige dieren niet mishandeld of onnodig gedood mogen worden. Laten we samen evolueren naar het einde van de uitbuiting van de dieren en laten we een einde maken aan dit nodeloze geweld tegen levende wezens.”
Dierlijke producten zijn niet noodzakelijk voor onze gezondheid: de grootste vereniging van voedingsdeskundigen ter wereld, de Academy of Nutrition and Dietetics (meer dan 100.000 professionele gezondheidsdeskundigen) heeft reeds verklaard dat vegetarische voeding (veganisme inbegrepen), indien evenwichtig, goed is voor de gezondheid, geschikt is op nutritioneel vlak voor alle leeftijden en gunstig voor de preventie en behandeling van bepaalde ziektes.
Maatschappelijke kosten
Naast het dierenleed drukt de drang naar dierlijke producten enorm op de maatschappij. Zowel het Planbureau voor de Leefomgeving, Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, RIVM e.a. instanties geven aan dat men meer plantaardig zou moeten consumeren en een rapport van CE Delft gaf aan dat vlees enorm goedkoop verkocht wordt, ondanks de enorme maatschappelijke kosten die het oplevert. Ook levert de vee-industrie enorme nadelen op voor de volksgezondheid. Alex Romijn:
“Er is dus een dringende noodzaak om de vee-industrie beginnen af te bouwen en dierlijke producten zwaarder te belasten. Zodoende kunnen we opschuiven naar een samenleving waarin plantaardige voeding en veganisme de norm worden en kunnen we slachthuizen sluiten.“
Bekijk hieronder een verslag van de mars vorig jaar in Brussel. Sommige beelden kunnen als schokkend ervaren worden:
Amsterdam
Tijdens de mars zullen activisten zoveel mogelijk in het rood gekleed zijn en een indrukwekkende die-in houden ter nagedachtenis van de miljarden slachtoffers van de vee-industrie wereldwijd. Afgelopen zondag organiseerde Bite Back al de mars in Brussel, waarbij 800 deelnemers en veel nationale media kwamen opdagen. Voorbijgangers op de Dam zullen ook een virtueel kijkje kunnen nemen in een slachthuis door middel van de iAnimal virtual reality experience.
Wanneer? zaterdag 16 juni 2018
Waar? De Dam, Amsterdam
Tijd? vanaf 14:00
Persbericht Bite Back
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Fantastisch en nu maar hopen dat er gauw een einde komt aan de corrupte vlees en zuivel-industrie.
En dat er gauw een einde komt aan de corrupte partijen zoals VVD en CDA, want daar zitten ook de poppetjes van de machtige veehouderij.
Een schonere energie is belangrijk, maar het uitbannen van de veehouderij en visserij zal nog veel betere oplossingen gevenvoor alle leed die wij deze planeet en zijn bewoners aan doen.
@Anoniem. Wellicht eens de top 10 van landen met het meeste dierenleed raadplegen….ons eigen land staat op nummer 4….. ( ! )
Ongetwijfeld bedoelt u het goed gezien uw wens. Als we nu allemaal op ons eigen manier ons steentje bijdragen (vega / vegan worden!) & bewustwording creëren door bijvoorbeeld een mars als dit….dan komen we ongetwijfeld MET ELKAAR / SAMEN op een punt dat we kunnen zeggen; slachthuizen sluiten? Natuurlijk…. zeer realistisch! Op een punt dat het normaal is dat men zegt; dierenleed? Ontoelaatbaar!
Dat alle slachthuizen gesloten zouden worden, is ook mijn wens! Maar dat lijkt me (in ieder geval voor de komende 50 jaar) niet realistisch…. En in Nederland hebben dieren in de veehouderij het inderdaad al niet zo goed, maar we moeten voorkomen dat dierenleed zich naar het buitenland verplaatst (daar is het in de meeste gevallen nog véél erger). Tot de tijd dat vlees eten verleden tijd wordt (áls dat al gebeurt)! zullen we het dierenleed dat erbij hoort gewoon zoveel mogelijk moeten minimaliseren…