Orkaan Irma kan niemand ontgaan zijn, het beheerst grotendeels het dagelijkse nieuws waarbij beelden op je netvlies komen van verwoesting, vergelijkbaar met een oorlogsgebied. Menselijke drama’s aangevuld met beelden van eveneens mensen die te stelen en te roven en met flatscreens op het hoofd gedragen door de straten rennen. Natuurlijk hebben velen niets meer naar dit natuurgeweld. Echter om dan op rooftocht te gaan en je mede eilandbewoners te bedreigen…..respectloos.

Orkaan Irma
Triest, waar te beginnen | Foto: Dey via Compfight cc

Bescherming van dieren
Wij kennen de zes Caribische eilanden goed, waarbij we met veel stakeholders gesproken hebben destijds om te komen tot een overkoepelend orgaan voor de bescherming van dieren. En juist over die laatste groep lezen we zo weinig. Dieren!

Eveneens slachtoffer van dit geweld. Vaak niet toegelaten in de woning omdat een huisdier, zoals wij dat kennen op de eilanden praktisch niet voorkomt. Kettinghonden, ja die zijn er in overvloed. Vastgelegd aan een boom of paal, vaak zonder schaduwplek en verstoken van vers drinkwater. Het bestaan van veel honden op de eilanden. Daarom denk ik vaak aan die dieren. Want waar waren zij tijdens orkaan Irma?

Dierentuin
De geluiden die we ontvangen stemmen niet hoopvol. Tevens zien we op geen enkele beeldmateriaal een dier. De communicatie verloopt moeizaam vanwege stroom storingen en het niet hebben van werkende internet lijnen. Meest slechte bericht dat wij ontvingen was dat zelfs de dieren die aanwezig waren/zijn in de kleine dierentuin op Sint Maarten niet veilig zijn. De bevolking, gewapend met machetes, roven de dieren, slachten ze af voor consumptie. Een schrijnende oproep daarover gaat je door merg en been. Is dit de geciviliseerde mens?  Terwijl de hulpgoederen vanuit omringende landen inmiddels het eiland bereikt hebben.

Vanuit Saba en Sint-Eustatius minder verontrustende geluiden. De schade valt er gelukkig ook mee in vergelijk met Sint-Maarten. Dus kunnen we enkel hopen dat de opruimwerkzaamheden snel gestart kunnen worden.

Sinds 2000 zijn wij op de eilanden actief. In het begin ondersteunend voor het ezelpark van Bonaire, dat inmiddels zelf supporting is. Daarna met grootschalige gratis sterilisaties voor de bevolkingsgroep die het financieel niet breed heeft, en een verdere groei tegen wil gaan.

Stichting Dierenhulp zal ook dit keer klaar staan voor de collega’s op de getroffen eilanden, waar wederopbouw waarschijnlijk bovenaan staat. En daarbij is alle hulp keihard nodig. Want uit de woorden van Koning Willem Alexander viel al op te maken dat de aanblik er een is die niet te bevatten is.

Mark Vos, directeur Stichting Dierenhulp