Onlangs werden de cijfers over het proefdiergebruik in 2012 in Nederland eindelijk openbaar. Wat blijkt? Nog steeds zitten we op een beschamend totaal van een miljoen proefdieren per jaar. Ik was er al bang voor: weer geen vooruitgang. Of eigenlijk achteruitgang, want je wilt dat het aantal proefdieren daalt, toch? Maar sinds 2003 lukt dat in Nederland niet meer. Hoe komt dat toch?

Laboratorium
Aapje in testlaboratorium ©Washington.edu

De eerste gedachte die bij me opkomt is dat dit ligt aan de overheid. Die is wel heel traag. Want u leest het goed: het zijn niet de cijfers over 2013 maar de cijfers over 2012 die bekend zijn gemaakt. Dat is geen typefout. Hoeveel waarde hecht je als overheid aan je proefdierenbeleid als je ruim een jaar later met de cijfers naar buiten komt? Dan kan er nooit sprake zijn van effectieve sturing en volledige focus. Vol verwachting kijk ik uit naar het actieplan Dierproeven van Sharon Dijksma. Zij sprak zich eerder uit ambitie te willen tonen. Ik hoop echt dat zij een beetje meer pit in het overheidsbeleid ten aanzien van proefdieren brengt.

Niet alleen de overheid
Het is natuurlijk wel een beetje flauw om de overheid overal de schuld van te geven. Zeker nu we benoemd zijn tot  zelfredzame betrokken burgers. Hoe zit het dan met de andere partijen in de proefdierkwestie die een bijdrage kunnen leveren? Het bedrijfsleven zou bijvoorbeeld beter zijn best mogen doen om veiligheidsonderzoek zonder proefdieren te laten uitvoeren. Wetenschappers zouden meer proefdiervrije methodes kunnen ontwikkelen. De gezondheidsfondsen mogen wel eens wat meer aandacht besteden aan onderzoek dat beter is voor mens en dier.

Proefdiervrij
En wij als Proefdiervrij? Voor ons ligt er nog steeds een sterke taak weggelegd om overheid, bedrijfsleven, fondsen en de wetenschap bij elkaar te brengen en daarmee het gebruik van proefdieren te beperken. Blijkbaar moet dat nog harder dan ooit. Wij blijven daarom overal leuren en sleuren om mensen op andere gedachten te brengen. U als lezer: help ons, volg ons via Facebook en ondersteun ons. Iedere hulp is namelijk welkom om zo het aantal proefdieren te laten dalen door bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe onderwijstechnieken.

Het zou in ieder geval erg wenselijk zijn als de Zodoende over 2013 (lijst met cijfers over het proefdiergebruik in Nederland) eerder uitkomt. Al is het maar om de andere partijen het gevoel te geven dat er actief beleid op wordt gevoerd en u en wij bewijs krijgen dat onze initiatieven meer effect hebben. NVWA en ministerie van Economische Zaken, doe je best!

©PiepVandaag.nl Marja Zuidgeest, directeur Proefdiervrij