Een privéleger van veteranen en parachutisten is onlangs geworven om stropers een halt toe te roepen bij het tegengaan van de almaar slinkende neushoornpopulatie in Zuid-Afrika. Het zelf geformeerde leger zal gaan patrouilleren en lokale teams trainen in gevechtstactieken. Ook wordt er tijdens de training aandacht besteed aan hoe stropers in een hinderlaag te laten lopen.
De groep is bijeen gekomen op initiatief van Wesley Thomson; een Zuid-Afrikaan wiens familie een wildreservaat runt dat grenst aan Kruger National Park. Wildreservaten in handen van particulieren worden genoodzaakt om maatregelen te treffen tegen een groeiende dreiging van stroperij gecontroleerd door georganiseerde misdaad. Een totaal aan 1215 neushoorns is gedood in Zuid-Afrika in 2014. Aangezien dit aantal in 2012 nog op 668 lag, is dit bijna verdubbeld in twee jaar tijd.
Op dit moment is Thomson, die zelf vier jaar marinier is geweest, in gesprek met drie wildreservaten die interesse hebben in deze manier van het stoppen van troperij. Privélegers bestaande uit oudgedienden bieden een goede mogelijkheid om neushoornstroperij tegen te gaan.
Neushoorns bestaan al sinds de prehistorie. Helaas is hun aantal in de afgelopen 40 jaar met 75% afgenomen. Ze worden gedood om hun hoorn. In Azië wordt hun hoorn veelal gebruikt als medicijn. In Vietnam neemt het in populariteit toe aangezien men gelooft in een heilzame werking ter bestrijding van kanker.
Ondanks dat een neushoorn zonder hoorn gewoon verder kan leven (de hoorn groeit na verloop van tijd vanzelf weer aan), wordt het dier vrijwel altijd gedood. Officieel is de internationale handel in de hoorn van de neushoorns verboden, maar de illegale handel, vooral in Zuid-Afrika, breekt sinds 2008 ieder jaar weer nieuwe records.
De handel in wilde dieren is gereguleerd via het CITES-verdrag en onderzoeksbureau Traffic monitort de naleving ervan. Helaas wordt de naleving hiervan niet heel serieus genomen. Aangezien de kans om gepakt te worden klein is, en de straffen laag zijn, is wildlife crime een aantrekkelijke handel voor de georganiseerde misdaad.
Bron ©PiepVandaag.nl Inge van der Heide