De luide sonar die marineschepen gebruiken om duikboten op te sporen, jaagt walvissen en dolfijnen de stuipen op het lijf. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de zeezoogdieren vluchten en uiteindelijk massaal stranden.
Zo blijken spitssnuitdolfijnen zeer gevoelig te zijn voor sonar. Zij reageren al heftig op geluiden die ver onder het geluidsniveau liggen van het geluid geproduceerd bij militaire oefeningen. Deze dieren stranden dan ook het vaakst. Ook blauwe vinvissen slaan op de vlucht voor het geluid. De populatie van deze grootste dieren op aarde is de afgelopen jaren met 95% afgenomen.
Als er al militaire oefeningen worden gehouden dan moet er rekening worden gehouden met deze dieren.
“Voor walvissen en dolfijnen is luisteren net zo belangrijk als kijken voor mensen. Ze communiceren, zoeken voedsel en navigeren met geluid”, aldus Sarah Dolman van de Whale en Dolphin Conservation .”Geluidsvervuiling bedreigt toch al kwetsbare populaties en verdrijft ze uit gebieden die van groot belang zijn voor hun overleven.”
Het onderzoek is medegefinancierd door de Amerikaanse marine. Volgens woordvoerder Kenneth Hess laten de onderzoeksresultaten zien dat zeezoogdieren geen schade ondervinden en ook geen gedragsverandering tonen. Deze conclusie staat lijnrecht tegenover die van Stacy DeRuiter, leider van een van de onderzoeksteams van de Schotse Universiteit of St. Andrew. DeRuiter vindt dat er voortaan rekening moet worden gehouden met de onderzoeksresultaten bij de planning van marine-oefeningen.
Bron: joop.nl ©PiepVandaag.nl
Comments are closed.