Er zijn zeer veel mensen die tegenwoordig bewust eieren kopen van leghennen die een beter leven hebben gehad. Biologische eitjes met de 0-code, of de eieren van Rondeel of Kipster. Het kost wat meer, maar dan weet je dat de kip een goed leven heeft gehad. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat wanneer de hennen zijn uitgelegd en naar het slachthuis gaan, ze gevangen moeten worden en in de transportkratten gezet. En de manier waarop dat gebeurt, verdient geen schoonheidsprijs en al helemaal geen sterren.
Ruw, stressvol en pijnlijk
Kippen die op transport gaan worden bij elkaar gegraaid, met 4 of 5 kippen per hand aan één poot ondersteboven vastgehouden en in het krat gepropt. Soms slaan ze tijdens deze handeling nog tegen de stellages van de stal of worden over de vloer gesleept. Wie in het krat op haar rug ligt, of met vleugel, kop of poot vast komt te zitten heeft pech gehad. Met 15 hennen in één krat wordt het lastig nog een andere houding aan te nemen.
Vangen van uitgelegde hennen in Nederland.
Als ik dit weleens aan mensen vertel, reageren zij geschokt: de kip van het duurbetaalde eitje heeft wel een beter léven gehad, maar beslist geen beter einde! Deze methode wordt gebruikt in alle landen waar grootschalige leghennenbedrijven zijn.
Vangen en laden uitgelegde hennen in Nederland met als eindbestemming Polen.
De organisatie waar ik al vele jaren voor werk, Eyes on Animals, heeft de laatste jaren veel van deze ruwe manier van vangen op beeld vastgelegd en naar buiten gebracht. En in 2016 zijn wij begonnen met het introduceren van een andere vangmethode, de “Zweedse Methode”. De naam is gebaseerd op een Zweeds wetenschappelijk onderzoek.
Diervriendelijke vangmethode
Deze methode houdt in dat men de kippen onder de borst oppakt, de vleugels tegen het lijfje houdt en ze staande in de krat plaatst. En we hebben inmiddels aan 5 pluimveevangbedrijven een training mogen geven.
Doorbraak
In april van dit jaar kwam de grote doorbraak: het eerste grootschalige commerciële leghennenbedrijf Rondeel schakelt over op de Zweedse Methode. De directeur van Rondeel, Peter Koelewijn, vindt dat deze manier van vangen aansluit bij de filosofie van de onderneming. En samen met de vangploeg van Den Ouden hebben wij op 11 en 12 april een Rondeel-stal met 36.000 hennen leeggehaald. Het was een bijzondere en emotionele ervaring.
Video over de conventionele manier van vangen en de Zweedse Methode.
Respectvol
Bij de andere stallen waar de dieren hangend aan hun poten worden gevangen was het altijd een enorm gekrijs van kippen die zeer gestrest en angstig waren. Of gewoon pijn hadden, door de ruwe behandeling en verwondingen opliepen. Deze keer was het stil in de stal, de hennen waren rustig omdat ze met respect werden behandeld. Het was een wonder.
Revolutionair
En beste mensen, het ís ook een wonder. Dat Rondeel dit besluit heeft genomen is revolutionair. Het is een grote stap in het verminderen van het dierenleed. Uiteraard hopen wij dat er meer bedrijven gaan volgen. Onder andere Kipster, waar we zo goed als zeker van zijn. Nog mooier zou zijn wanneer de Dierenbescherming het Beter Leven Keurmerk zou koppelen aan de voorwaarde dat de dieren met de Zweedse methode gevangen zijn. Zeker niet ondenkbaar.
Maar wat mij betreft rusten we niet tot er alleen nog maar op deze manier gevangen wordt. Overal en altijd. In deze tak van sport moet je een lange adem hebben, het systeem laat zich niet makkelijk veranderen. Maar als er iets is, wat mijn organisatie heeft is dat het: een hele lange adem.
Margreet Steendijk
Sr. inspecteur en trainer Eyes on Animals
©Animals Today