Beren Suzie en Bubloo zijn gered uit de Marghazar Zoo in Islamabad (Pakistan) en dit betekent dat de dierentuin de poorten voorgoed zal sluiten. Na de succesvolle redding van de eenzame olifant Kaavan een aantal weken geleden, is het de dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS International (VIER VOETERS) gelukt om de laatste twee dieren te redden uit Marghazar Zoo.
Het gaat om de Himalaya bruine beren Suzie en Bubloo. Ze zijn overgebracht van Pakistan naar Jordanië en wonen nu in het reservaat ‘Al Ma’wa for Nature and Wildlife’, wat gerund wordt door de Princess Alia Foundation en FOUR PAWS. Ze zijn voorlopig vrijgelaten in tijdelijke quarantainevoorzieningen. Zodra hun omstandigheden het toelaten, zullen ze verhuizen naar de grote en groene buitenverblijven.
.
Dansende beren met gedragsproblemen
De twee beren hebben jarenlang moeten lijden. Tijdens hun verblijf in de dierentuin, maar ook in de tijd daarvoor. Voordat ze in de dierentuin van Islamabad terechtkwamen, werden ze gebruikt als dansende beren. Om te voorkomen dat ze hun eigenaar en toeschouwers pijn konden doen, zijn bijna al hun tanden verwijderd. De beren vertonen sindsdien ernstige gedragsproblemen. In augustus dit jaar hebben dierenartsen een spoedoperatie uitgevoerd bij de 17-jarige Suzie, omdat ze leed aan een ernstig geïnfecteerde borstwond, waarschijnlijk als gevolg van een recente verwijdering van een tumor. Dierenarts van Viervoeters en hoofd van de reddingsmissie, Amir Khalil, zegt in een verklaring:
“Na getuige te zijn geweest van het vertrek van de onlangs geredde olifant Kaavan, zijn Suzie en Bubloo eindelijk aan hun nieuwe leven begonnen. Met hun vertrek naar Jordanië kunnen we de beren de medische behandeling en zorg geven die ze hard nodig hebben. Na bijna vier maanden hard werken in Pakistan sluiten we voor eens en altijd de poorten van Marghazar Zoo.”
Marghazar Zoo sluit definitief
Door het vertrek van de beren zijn er geen dieren meer in de Marghazar Zoo en dit betekent het einde van de dierentuin. Sinds augustus dit jaar heeft FOUR PAWS, samen met de Pakistaanse ministerie van Klimaatverandering, Islamabad Wildlife Management Board (IWMB) en financieel ondersteund door de Amerikaanse zakenman Eric S. Margolis, meer dan dertig dieren geëvacueerd uit de Marghazar Zoo. Dieren waaronder olifant Kaavan, wolven, herten, apen en konijnen zijn gered uit de dierentuin. Amir Khalil:
“De annulering van de exportvergunningen van de beren op het laatste moment was een tegenslag, maar gelukkig oordeelden het Hooggerechtshof van Islamabad en de IWMB opnieuw in het voordeel van dierenwelzijn. De overdracht zou ook niet mogelijk zijn geweest zonder de steun van de Pakistaanse gemeenschap en de hulp van Eric S. Margolis.”
De 28 hectare Marghazar Zoo werd geopend in 1978 als natuurreservaat in de Margalla Hills in Islamabad, maar werd later omgebouwd tot dierentuin. Het is eigendom van Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. Veel van de dieren in de dierentuin hebben jarenlang vreselijk geleden. Dit had te maken met de extreem slechte gezondheidszorg en het onervaren personeel. In de afgelopen vier jaar zijn meer dan 24 dieren gestorven in de Marghazar Zoo, waaronder zes leeuwenwelpen.
.
.
De slechte omstandigheden waarin de dieren verbleven, hebben regelmatig de internationale krantenkoppen gehaald. FOUR PAWS heeft het dierenpark vier jaar geobserveerd en contact gezocht om de dieren te helpen, maar dit werd genegeerd. In mei dit jaar besloot het Hooggerechtshof van Islamabad de sluiting van de vervallen dierentuin. De sluiting geeft hoop voor de toekomst, omdat dit deuren zal openen voor een beter beleid voor dierenwelzijn in Pakistan.
Bronnen:
- Four Paws International [1, 2]
- World Animal News
- Lees ook:
.
©AnimlsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?