Vierentwintig honden die uit een slachthuis zijn gered van de Tomohon ‘Extreme’ Market op het Indonesische eiland Sulawesi, zijn naar de VS gevlogen om een nieuw leven te beginnen. In juli vorig jaar werd de handel in honden- en kattenvlees officieel verboden op deze beruchte markt.
De 24 honden waren gered door de dierenbeschermingsorganisaties Humane Society International (HSI) en Animal Friends Manado Indonesia (AFMI). HSI regelde het transport van de honden naar een verzorgings- en rehabilitatiecentrum in de buurt van Washington D.C. in de Verenigde Staten, waar ze voedsel, diergeneeskundige zorg en tijd krijgen om te herstellen van hun traumatische ervaringen. Na deze eerste fase gaan ze naar opvang- en reddingspartners, voordat ze beschikbaar komen voor adoptie in liefdevolle gezinnen.
Doodgeknuppelde honden en katten
Op de dag dat Tomohon ‘Extreme’ Market het verbod op katten- en hondenvlees had aangekondigd, hebben HSI en AFMI in totaal 25 honden en drie katten gered van een gruwelijke dood. Ze zouden waarschijnlijk worden doodgeknuppeld en verbrand. Een hond met de naam Daisy is geadopteerd door HSI redder Lola Webber, die in Indonesië woont. De drie katten hebben ook een liefdevol thuis gevonden in Indonesië. HSI’s directeur van de Ending Dog Meat-campagnes, Lola Webber:
“Voor honden als Daisy kwam de verandering letterlijk net op tijd in Tomohon. Als trotse adoptieouder van Daisy, die absoluut mijn hart stal toen we haar redden, ben ik hoopvol dat deze prachtige honden aan hun reis zijn begonnen om een gelukkig thuis te vinden in de Verenigde Staten. Daisy was in een van de slachthuizen die de Tomohon markt bevoorraadde. Dit slachthuis hebben we gelukkig kunnen sluiten. Er zijn jarenlang honderden van deze doodsbange dieren per week gedood. Het was een smerige plek met een bebloede vloer en uitgemergelde honden die in stalen kooien gepropt zaten en wanhopig naar buiten keken. Ik zal nooit de blik van angst in hun ogen vergeten.”
.
Tomohon ‘Extreme’ Market niet de enige
Jaarlijks worden er meer dan 130.000 honden en talloze katten geslacht op openbare markten op Sulawesi. In het hele land worden er meer dan 1 miljoen honden per jaar gedood voor de vleeshandel. Webber vervolgt:
“Deze arme dieren waren getuige van onvoorstelbare wreedheid en traumatiserende wreedheid. Maar ik weet hoe transformerend liefde kan zijn voor honden en katten die gered zijn uit de vleeshandel. Sweet Daisy is het levende bewijs dat met vriendelijkheid, geduld en mededogen deze honden kunnen uitkijken naar een gelukkige toekomst, omringd door mensen die van ze houden. Daisy wordt aanbeden door mij, mijn man en onze vier kinderen. Eindelijk leeft Daisy het leven dat alle honden verdienen. Ik kan niet wachten om hetzelfde gelukkige einde te zien voor Romeo, Poppy, Rocky en alle andere honden.”
Het verbod op de markt van Tomohon, dat is ingevoerd door burgemeester Caroll Senduk, heeft niet alleen een einde gemaakt aan deze wrede handel op de markt zelf, maar heeft ook gevolgen voor het uitgebreide netwerk van dierendieven en – handelaren in de hele provincie voor wie de verkoop op de markt een belangrijke drijfveer was. HSI is lid van de Dog Meat Free Indonesia coalitie en heeft tot nu toe geholpen bij het bereiken van een verbod op de handel in honden- en kattenvlees in 40 steden en regio’s. Provincies hebben ook actie ondernomen om de handel uit te roeien.
.
Hoop op landelijk verbod
HSI hoopt dat de Indonesische beleidsmakers geïnspireerd zullen worden door het verbod dat onlangs in Zuid-Korea is aangenomen, zodat er uiteindelijk een landelijk verbod op de handel in honden- en kattenvlees zal komen. In november vorig jaar schreef een aantal Hollywood en Indonesische sterren een brief aan president Joko Widodo, waarbij ze hebben aangedrongen om de handel in honden- en kattenvlees te verbieden. De brief is ondertekend door sterren als Alicia Silverstone, Charlize Theron, Clint Eastwood, Bubah Alfian, Davina Veronica en Luna Maya. In de brief stond:
“We staan sterk achter de overweldigende meerderheid van Indonesische burgers en internationale bezoekers die tegen de handel in honden- en kattenvlees zijn en geloven in het beschermen van dieren tegen wreedheid en uitbuiting.”
.
Gevaar voor volksgezondheid
HSI’s reddingen en hondentransporten zijn in overeenstemming met nationale en lokale aanbevelingen op het gebied van dier- en volksgezondheid. De dieren worden geëvalueerd door een dierenarts en behandeld tegen allerlei ziekten. Bij aankomst in Amerika werden de honden verder goedgekeurd door het Centres for Disease Control and Prevention, voordat ze werden opgevangen in het zorg- en revalidatiecentrum. Webber zegt:
“Naast het enorme dierenleed dat de handel in honden- en kattenvlees veroorzaakt, vormen ze ook een reëel gevaar voor de volksgezondheid, vooral door de verspreiding van het dodelijke rabiësvirus. Het vangen, vervoeren, doden, slachten en consumeren van honden kan de overdracht van hondsdolheid makkelijker maken. Er zijn ook honden getroffen met hondsdolheid op markten in heel Indonesië. Er zijn dus dwingende redenen voor het welzijn van mens en dier om Indonesië het volgende land in Azië te laten worden dat deze handel eindelijk verbiedt.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?