Een Vietnamese man is in Zuid-Afrika gearresteerd op verdenking van illegale dierenhandel. Hij had leeuwentanden, leeuwenklauwen en gelatine in zijn bezit.
Man gearresteerd in Zuid-Afrika met leeuwenklauwen | Foto: Pixabay
Arrestatie
Tijdens een inval op 12 augustus werd de man in Bela-Bela gearresteerd. Volgens een persbericht van het Zuid-Afrikaanse departement van bosbouw, visserij en milieu vonden de autoriteiten 4,19 kilo leeuwentanden en 680 gram leeuwenklauwen. Verder werd nog 60 kilo van een dierlijk product gevonden waarvan ze vermoeden dat het leeuwengelatine is en bleek hij in het bezit te zijn van een illegaal vuurwapen. Leeuwenklauwen en -tanden worden in sommige landen gebruikt als decoratie of in traditionele medicijnen. De verdachte wordt nu beschuldigd van illegaal bezit van een bedreigde diersoort en een illegaal vuurwapen.
Alleged Vietnamese #WildlifeTrafficker Arrested In #SouthAfrica For Illegal Possession Of #Lion Teeth, Claws, & Suspected Gelatin
READ MORE: 🌍👉 https://t.co/Nw9GWsrbRU pic.twitter.com/4lMc9lA2QZ
— World Animal News (@WorldAnimalNews) September 20, 2021
Twee invallen
De arrestatie was het resultaat van een vier maanden durende operatie. Voor het onderzoek werkte de Zuid-Afrikaanse politie samen met analisten en natuuronderzoekers. Hierdoor konden ze extensief onderzoek doen en hebben ze met effectief resultaat twee invallen tegelijkertijd uitgevoerd. Naast een boerderij in de buurt van Bela-Bela werden ook twee opslagboxen in Pretoria ingevallen.
Borgtocht
De rechtbank van Bela-Bela heeft de man op borgtocht vrijgelaten. Hij moest daarvoor een borgsom van R10.000 betalen, omgerekend 570,41 euro. Naar verwachting zal hij 30 november weer voor de rechter verschijnen.
Samenwerking
De internationale illegale handel in wilde dieren omvat bedreigde diersoorten en hun lichaamsdelen, illegale houtkap en illegale visserij. Jaarlijks levert de handel minstens 23 miljard dollar op. De Zuid-Afrikaanse overheid zet de laatste jaren meer middelen in om de handel in te perken en smokkelaars op te pakken. Zo wordt er intensiever samengewerkt tussen verschillende departementen. Voor deze operatie werkte de politie samen met de Groene Schorpioenen van het departement voor milieu, bosbouw en visserij, het Limpopo departement voor economische ontwikkeling, milieu en toerisme, het Gauteng departement voor landbouw en de Zuid-Afrikaanse nationale parken. “Het samenwerkende karakter van deze operatie bewijst opnieuw het belang van een integrale aanpak van opsporing”, zei Albi Modise, woordvoerder van het ministerie van bosbouw, visserij en milieu.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma