Maleisië heeft een miljoen hectare met koraalriffen, mangroves, honderden tropische vissoorten en zeeschildpadden ten noorden van Borneo uitgeroepen tot beschermd zeegebied. Het Wereld Natuur Fonds is een van de partijen geweest die zich jarenlang heeft ingezet voor het nieuwe Tun Mustapha Park. Het park herbergt een van de rijkste natuurgebieden in de Koraaldriehoek en vormt het grootste beschermde zeegebied van Maleisië.
Tun Mustapha Park, bijna net zo groot als eenderde van Nederland, is een van de rijkste visgronden in de regio en van levensbelang voor de lokale bevolking. De kwetsbare onderwaternatuur staat echter steeds meer onder druk door vervuiling, overbevissing en verwoestende vismethodes, zoals dynamietvisserij. De schade aan de kraamkamers voor vissen, zoals koraalriffen, mangroves en zeegrassen, maakte de noodzaak van natuurbescherming in het gebied de laatste jaren steeds urgenter.
Ongekend rijk gebied
“De realisering van het park met daarin meer dan vijftig eilanden is een enorme stimulans voor bescherming van dit ongekend rijke gebied’’, zegt Carol Phua van WNF, kenner van de Koraaldriehoek.
“In het gebied komen meer dan 250 koraalsoorten voor, zo’n 360 vissoorten, de bedreigde groene schildpad en dugongs en mangrovebossen en zeegrasvelden die cruciaal zijn voor het ecosysteem. Tun Mustapha Park kan uitgroeien tot een voorbeeld en inspiratie voor meer beschermde zeegebieden in de Koraaldriehoek.’’
WNF heeft zich ingezet om aan te tonen dat de rijkdom van Tun Mustapha Park het beschermen meer dan waard is, onder meer door een expeditie in samenwerking met Naturalis. Nu het gebied daadwerkelijk is beschermd wordt begonnen met een nieuwe aanpak, waarbij alleen de lokale bevolking recht heeft om in aangewezen gebieden te vissen. Door de vissers te laten profiteren van natuurbescherming, zijn ook zij ook extra gemotiveerd om toezicht te houden op illegale visserij. Zo’n 80.000 bewoners van het gebied zijn direct afhankelijk van de visvangst in Tun Mustapha Park
Persbericht WNF