De Spaanse hoofdstad Madrid heeft besloten om met ingang van oktober 12.000 monniksparkieten, ook wel Argentijnse papegaaien genoemd, te gaan doden. Na 23 maanden mogen er nog maar 1.300 van de groene vogeltjes over zijn. De stad heeft voor de uitroeiing 3 miljoen euro gereserveerd.
De monniksparkieten zijn door mensen meegebrachte invasieve exoten, net als in onze grote steden de halsbandparkieten, maar de vrolijke groene vogeltjes zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld van Madrid weg te denken. In de stad wordt de uit Zuid-Amerika geïmporteerde Myiopsitta monachus, de monniksparkiet, door velen beschouwd als een kleurige vrolijke noot, terwijl anderen klagen over hun lawaai, agressieve gedrag en het gevaar van vallende nesten.
Vorig jaar werden in Madrid 13.000 monniksparkieten geteld, tegen 9.000 in 2016, waaruit blijkt dat de populatie fors is gegroeid. De vogels zijn ooit als huisdier meegenomen uit Zuid-Amerika en in Spanje werden de eerste dieren in het wild gezien rond 1975 in Barcelona. Of dat ontsnapte exemplaren waren of bewust losgelaten vogels is onbekend.
Monniksparkieten dood ‘volgens de regels’
Volgens de de wethouder van Milieu en Mobiliteit zal het bedrijf dat de papegaaien gaat doden dat doen ‘volgens de geldende dierenbeschermingswetten’. Over de exacte werkwijze is nog niets gezegd. Wel vindt de oppositie een bedrag van 260 euro per dode vogel ‘buitensporig’, ook omdat er in 2017 een plan is afgewezen waarbij het de belastingbetaler ‘slechts’ 50 euro per gedode monniksparkiet zou gaan kosten, maar dat werd toen ’te duur’ bevonden. Over dierenwelzijn echter geen woord.
De Spaanse dierenrechtenpartij Pacma is tenminste wel fel tegen het doden van de vogels:
“Het gaat om zeer intelligente en aanhankelijke dieren, die extreem gehecht raken aan de mensen met wie ze samenleven.”
In het Mheenpark in Apeldoorn bevindt zich sinds circa 2010 een door de mens getolereerde, zelfstandige kolonie monniksparkieten. Ook Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft een groot aantal vrijvliegende monniksparkieten. In 2003 werd een grote groep van deze vogels aangetroffen in Wageningen. Na opmerkingen over faunavervalsing heeft het dierenpark de kolonie laten wegvangen (Wikipedia). De eveneens groene halsbandparkiet, van oorsprong afkomstig uit tropisch Afrika en Zuid-Azië, is wel in steeds meer steden te zien, waar ze op sommige plekken dichtbevolkt zijn.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel