De EU heeft meerdere pogingen gedaan om vervuiling van de oceanen met plastic te verminderen, maar keer op keer blijkt dat de inspanningen onvoldoende te zijn. Hoewel 3 juli wederom nieuwe maatregelen zijn ingetreden, is nu al duidelijk dat de impact hiervan slechts een fractie zal zijn van de benodigde verbeteringen.
In maart 2019 is door het Europees Parlement voor het eerst besloten actief te strijden tegen het gebruik van wegwerpplastic. Nu is vervolgens voorgesteld om maatregelen te nemen tegen de aanwezigheid van de tien meest voorkomende wegwerpplastic producten. Welke voorwerpen hiervoor in aanmerking komen, werd besloten door vast te stellen waarmee de Europese stranden voornamelijk zijn vervuild. Het gebruik van desbetreffende artikelen zal vanaf heden dan ook illegaal zijn.
Dit verbod omvat producten die gemaakt zijn van polystyreen, ook bekend als ‘piepschuim’. De campagne is gericht op dit materiaal omdat het snel afbreekt in kleine witte plastic balletjes, welke kunnen worden verward met voedsel door vissen en vogels. Daarnaast duurt het honderden jaren voordat deze substantie volledig afgebroken is, waardoor de schade voor dieren in de natuur zeer langdurig is.
Strategie onvoldoende
Hoewel de nieuwe aanpak klinkt als een goed initiatief, blijkt dat deze campagne, samen met alle wereldwijde reglementen, tegen 2040 slechts 7 procent van de vervuiling door plastic voor zijn rekening zal nemen. Dit komt onder andere doordat sommige voor de hand liggende producten niet onder de regeling vallen, zoals wegwerp waterflessen. Een vreemd gegeven, aangezien zulke flessen bovenaan de lijst staan van de grootste vervuilers op de stranden in Europa. Bovendien zou het relatief weinig moeite kosten om dit artikel uit het straatbeeld te verwijderen. Tegenwoordig is immers een overvloed van herbruikbare en zelfs ecologisch verantwoorde flesjes beschikbaar. Ook het invoeren van statiegeld op kleine petflessen, zoals in Nederland heeft plaatsgevonden, is een goede manier om hergebruik te stimuleren. Men zou zich dus kunnen afvragen of een hardnekkige lobby schuilgaat achter deze verrassende beslissing.
Het bedrijf Dopper, producent van duurzame waterflessen, zal tussen 3 juli en 18 september in verschillende Europese steden aandacht vragen voor het feit dat een vermindering in wegwerpplastic van 7 procent niet genoeg is om de oceanen te redden. Hopelijk zullen zowel burgers als bedrijven hierdoor gestimuleerd worden om productie- en consumptiepatronen te transformeren.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sacha Hoff