De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft dinsdag vrijwel unaniem ingestemd met voorstellen om de illegale puppyhandel in Europa beter aan te pakken. De commissie wil verbeterde registratie van huisdieren, waardoor fokkers, handelaren en eigenaren beter te achterhalen zijn, ook als huisdieren naar een ander EU-land zijn gebracht.

puppyhandel
Maatregelen tegen puppyhandel krijgen steun Milieucommissie EP | Foto (illustratief): publiek domein

Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren schreef mee aan de voorstellen. Op Hazekamps initiatief refereert de aangenomen resolutie tevens naar de mishandeling van straathonden en galgos in Europa:

“Goede registratie van huisdieren is een belangrijke stap in de strijd tegen illegale puppyhandel. Daarnaast kan dierenmishandeling beter worden aangepakt als er betrouwbare informatie over handelaren, fokkers en eigenaren gekoppeld is aan een huisdier.”

Ook een voorstel van de Partij voor de Dieren om álle honden en katten in Europa standaard te registreren – in Nederland  geldt al een registratieplicht voor alle honden – werd aangenomen. Nu geldt de Europese verplichting om huisdieren te registreren enkel voor dieren die worden meegenomen naar een ander land. Bovendien gebeurt de registratie niet in elk land op dezelfde manier, wat fraude in de hand werkt en voor problemen zorgt bij het opvragen van informatie over huisdieren. Anja Hazekamp:

“Piepjonge hondjes worden, vaak vanuit Oost-Europa, naar Nederland gesmokkeld. Dat levert enorm veel dierenleed op, maar ook verdriet bij baasjes als de dieren ziek worden of vroegtijdig overlijden. Veel puppy’s worden te vroeg bij hun moeder weggehaald en niet goed ingeënt, wat ook gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid. Vervolgens worden de puppy’s in bijvoorbeeld Nederland op misleidende wijze via internet te koop aangeboden. We zijn blij met de grote steun binnen het Europees Parlement om dit aan te pakken.”

Andere maatregelen die in de resolutie (pdf) worden voorgesteld zijn:

  • Verplichte registratie van alle fokkers en handelaren in de EU en het stellen van minimumeisen voor dierenwelzijn;
  • Zwaardere straffen voor het illegaal handelen in huisdieren en voor het vervalsen van (gegevens op) huisdierpaspoorten;
  • Frequentere controles op illegale handel door o.a. douane en politie.

In februari stemt het voltallige Europees Parlement over de puppyhandel. De ingediende amendementen zijn hier (pdf) te lezen.

Bron: