De toekomst van de cheeta is in gevaar. Naast fragmentatie van het leefgebied, wordt het snelste landdier ter wereld bedreigd doordat het in het Midden-Oosten erg populair geworden als huisdier. De grote boosdoener: sociale media. Tijd om actie te ondernemen, vinden de Arabische en Afrikaanse landen.
De foto’s die circuleren op het internet spreken boekdelen: uitgemergelde en wanhopige cheetawelpen, gedwongen om te poseren in de meest bizarre posities. PiepVandaag schreef hier eerder het artikel Cheeta’s en andere grote katten als huisdier in Golfstaten over. De handel in cheeta’s (jachtluipaarden) is een van de wreedste maar ook minst bekende van de illegale handel in wilde dieren. Volgens het Cheetah Conservation Fund zijn er in de afgelopen tien jaar zo’n 1200 cheetawelpen uit het wild geroofd en verscheept naar het Midden-Oosten. Een reis die velen van hen niet overleven. Als ze slechts vier tot vijf weken oud zijn, worden de welpen bij hun moeder weggehaald. Zonder fatsoenlijk voedsel, voldoende ruimte en de liefde van hun moeder reizen ze dagenlang naar de plaats van bestemming. Door de extreem slechte omstandigheden waarin ze reizen, overleeft slecht 85 % van de welpen de reis. Laurie Marker, directeur van de Cheetah Conservation Fund, beschrijft de verschrikkelijke condities waarin de dieren worden verscheept van Kenia, Somalië en Ethiopië naar de Arabische Golf:
“Ze zijn waarschijnlijk gewoon in een kist gegooid en zittend in hun eigen uitwerpselen reizen ze dagenlang zonder de juiste voeding. Velen van hen zijn dood bij aankomst.”
Slechte omstandigheden
De welpen die de reis overleven zijn niet veel beter af. Zij worden als huisdier gehouden in veel te kleine hokken en krijgen veelal niet de juiste voeding. Laurie Marker:
“En dit is een dier, het snelste landdier ter wereld, dat is gewend aan enorme leefgebieden van wel 800 vierkante kilometer. De meeste van deze welpen zijn binnen twee jaar dood.”
Sociale media
Sociale media spelen een belangrijke rol in de illegale handel in cheeta’s. Cheeta’s in of op auto’s, cheeta’s op boten, cheeta’s in villa’s, met kleren aan, met diamanten halsband om, je kunt het zo gek niet bedenken of de foto’s zijn er. Deze foto’s worden gepost door de rijke eigenaren die willen pronken met hun exotische huisdier. Exotische huisdieren zijn immens populair geworden als statussymbool, vooral in het Midden-Oosten. Door het plaatsen van foto’s van dergelijke ‘huisdieren’ op bijvoorbeeld Facebook en Instagram, lijkt het houden van deze diersoorten meer acceptabel geworden. Dit leidt weer tot een groei in de vraag.
Actie
Aan deze handel in cheeta’s als exotische huisdieren moet een einde komen, vonden alle landen tijdens CITES, de conferentie over de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. Daarom werd er ingestemd met nieuwe maatregelen. Deze maatregelen focussen op drie belangrijke punten:
- 1. Betere samenwerking tussen landen met cheetapopulaties en landen met een grotere vraag naar cheeta’s.
- 2. Het creëren van bewustzijn over de illegale handel.
- 3. Een uniforme aanpak om de handel op sociale media tegen te gaan.
De Verenigde Arabische Emiraten, een van de grootste afnemers van cheeta’s, heeft direct actie ondernomen om de handel via sociale media tegen te gaan. Zij identificeerden de belangrijkste en grootste websites binnen deze handel en haalden vele advertenties offline. Maar of dit genoeg is moet nog maar blijken. Met wereldwijd minder dan 7000 wilde cheeta’s, wordt er gevreesd dat de handel van 200 tot 300 cheeta’s per jaar zal leiden tot het uitsterven van de soort. Laurie Marker deelt deze zorg:
“De cheeta rent de belangrijkste race van zijn leven, en dat is de race voor haar eigen voortbestaan. En dit voortbestaan is in de handen van de mens.”
Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Je zou toch denken dat de hele rijke mens toch ook heel intelligent is, maar de hele rijken zijn natuurlijk ook rijk geworden door geheel schijt te hebben aan natuur en milieu, alles is voor bassie want ze werken ook zo hard.
Blijkt dat met veel geld alles te koop is, vreselijk dat gesol met dieren.
De “eigenaren ” nemen niet eens de moeite om zich te verdiepen in het welzijn van zo’n welpje qua voeding, behuizing e.d., het gaat alleen maar om hun aanzien tegenover andere rijke vriendjes, walgelijk !!