Nog een paar weekjes en het is weer zover: op zaterdag 3 oktober vindt in Filmhuis Den Haag het Dieren Film Festival plaats. De tweede editie alweer, en bij goeie dingen kan je dan niet snel genoeg van een traditie spreken. Na de succesvolle primeur vorig jaar is het geen verrassing dat dieren- en filmvrienden in Nederland zich ook dit jaar weer in een bijzonder programma mogen verheugen. Alleen het thema van deze keer, “Man’s best friend” – dat vraagt natuurlijk om een ‘kattige’ kanttekening.  dierenfilmfestival

Tja, eigenlijk was ‘de beste vriend van de mens’ ook al het thema van de eerste editie – en hopelijk van alle edities die nog volgen: de even ontroerende als soms ontluisterende relatie tussen mens en dier. En dat betekent in dit geval: allerlei soorten mensen en dieren, en vooral ook allerlei soorten films. De selectie die de programmeurs hebben gemaakt bestaat uit meer dan tien films, die variëren van documentaires tot lichte kinderfilms, waar als rode draad doorheen loopt dat ze over menselijke en niet-menselijke dieren gaan – en alleen die combinatie al zet vaak aan tot een lach en een traan, en wellicht een frons aan de hand van de twee lezingen van bekende ‘dierendenkers’.

Voorbeelden? Ik kijk nu al uit naar de film Dogs on the inside, over de fascinerende relatie tussen gevangenen en kansarme asielhonden, de film Ming of Harlem, over een Bengaalse tijger op de vijfde verdieping van een flat in Harlem, New York, en een lezing van filosoof Erno Eskens over waarom we meer om honden geven dan om andere dieren. Een probleem: allemaal onderdelen van de ochtend en de tijden overlappen, dus ik zal moeten kiezen. ’s Middags geldt dat voor een lezing van auteur Bibi Dumon Tak over kameraadschap met dieren in oorlogstijd, en de film Febrero over het precaire leven van Spaanse jachthonden. En dan heb ik de zorgwekkende docu The ghosts in our machine, de hartverwarmende speelfilm White god, en een sneak preview van de Haagse dierenkunstwandeling nog niet eens genoemd. Of de ‘kinderfilms’, de discussies met deskundigen en een heus pop up-museum.

Een blik op het blokkenschema maakt twee dingen duidelijk. Enerzijds: in de films en events bij dit festival komt een veelheid aan dieren langs, van duiven tot paarden, en van nertsen tot giraffen. Anderzijds, zoals het thema van dit jaar, “man’s best friend”, en de trouwens prachtige poster al doen vermoeden: het accent ligt deze keer wat extra op honden. Dat is natuurlijk een gruwel voor ‘kattenmensens’ zoals mijzelf. Want wat nou: beste vriend? Struinen er in Nederland niet ongeveer twee keer zoveel katachtige dan huisachtige huis-, brood- en bedgenoten rond? En weet iedereen die enigszins online is niet dat het internet wordt gedomineerd door het alom aanwezige kattengilde – en dat die kattenfilmpjes zelfs een steeds populairder onderdeel van een groeiend aantal mensen-filmfestivals zijn geworden?

Nou ja, toegegeven: misschien valt er dan juist wel iets voor te zeggen om deze keer ook weer eens wat aandacht te geven voor wat onbetwistbaar, historisch gezien, onze éérste beste vriend is. Ook al omdat honden in films soms wat betere, want meer sociale acteurs zijn dan die in zichzelf gekeerde kattenkoppen, die slechts hun volstrekt eigenwijze vorm van ‘method acting’ beheersen. Dus, maar dat begreep u allang, kijk ik erg uit naar 3 oktober – omdat ik als docent Animal Studies, verbonden aan de afdeling Media en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam, nu eenmaal eindeloos gefascineerd word door alle denkbare relaties tussen mensen, dieren en onze (én hun!) hedendaagse (media-)cultuur.

Wie die fascinatie deelt is, bij wijze van voorpret, een paar dagen eerder ook welkom bij de opnamen van een college dat ik mag geven voor de Universiteit van Nederland. In vijf blokjes van een  kwartier, een soort TED-talks, geef ik een inleiding in het internationaal razendsnel groeiende vakgebied van Animal Studies (of iets chiquer: antrozoölogie), waarin de relatie tussen mens en dier in al haar facetten centraal staat. Voor wie erbij wil zijn: het college zal worden opgenomen op woensdag 30 september in AIR in Amsterdam. En voor alle andere dierenvrienden: heel graag tot 3 oktober in Den Haag.

Voor alle informatie en het volledige programma van het Dieren Film Festival, zie: http://www.dierenfilmfestival.nl.

Voor alle informatie en kaarten voor het UvN-college over Animal Studies, zie: http://www.universiteitvannederland.nl/college-bijwonen/.

©PiepVandaag.nl Maarten Reesink, docent Animal Studies UVA