Of je nu in een woonwijk woont of op het platteland: grote kans dat er een egel in je tuin huist. En als dat niet zo is, zijn er verschillende manieren om je tuin aantrekkelijker te maken voor ze nu de lente in zicht is.
Wist je dat egels in ons land een volledig beschermde diersoort zijn? Door allerlei oorzaken, zoals de uitbreiding van steden, gebruik van land- en tuinbouwgif en toename van het verkeer is het aantal egels hard gedaald. Daarom is het in Nederland verboden om gezonde egels mee naar huis te nemen, te doden of hun rust te verstoren. Binnenkort komen de egels weer uit hun winterslaap. Hoog tijd voor wat tips, om je tuin alvast zo aantrekkelijk mogelijk voor ze te maken. Want wie wil er nu niet zo’n interessant en leuk dier in zijn tuin?
1. Bouw een egelsnelweg
Egels leggen in de nacht soms wel meer dan een kilometer af en gaan na hun winsterslaap op zoek naar voedsel. Overleg daarom alvast met de buren en zorg ervoor dat ze vanuit jouw tuin veilig naar andere tuinen kunnen wandelen door een egelpoortje van ca. 14 bij 14 cm te maken in de schutting of haag. Werk samen om de egelsnelweg uit te breiden in je buurt, zodat de egels (en andere dieren) vrij kunnen bewegen tussen open gebieden.
.
.
2. Groen en takken in plaats van tegels
Hoe meer tegels, hoe minder egels. Een keurig onderhouden of betegelde tuin staat misschien netjes, maar is funest voor egels omdat zij er geen natuurlijke bescherming kunnen vinden en geen veilig nest kunnen bouwen. Zorg daarom voor goede nestmogelijkheden. Een stapel hout of takken is geweldig, omdat het naast een nest ook een voedselbron is. Maar denk ook aan een groene haag, een dichte laag bodembedekkers of een compost- of bladhoop (spit deze dan uiteraard niet om!).
.
.
3. ‘Upgrade’ een struik
Het is verleidelijk om onderhoudsvriendelijke, groenblijvende struiken zoals kardinaalshoed, laurier of vingerplant in je tuin te planten. Maar bedenk dat dit slechte planten zijn voor egels, omdat ze niet aantrekkelijk zijn voor insecten en geen goed nestmateriaal bevatten. Overweeg om ze te vervangen door een fruitboom, meidoorn of hazelaar. En maak het niet te netjes, laat afgevallen blad lekker liggen. Je doet de egels er een groot plezier mee.
4. Fleur een kaal stukje grond op
Heb je een kaal stukje grond in je tuin? Zaai daar in het voorjaar dan verschillende soorten (wilde) bij- en vlindervriendelijke bloemen en planten. Naast dat zo’n rommelhoekje natuurlijk heel gezellig staat, kunnen de egels er tussen schuilen en komen er ook insecten op af die de egel graag op het menu heeft staan.
5. Bouw een voerstation
De egels die in maart/april uit hun winterslaap komen hebben honger, dus maak het hen makkelijk met een voerstation. Een simpele manier om er een te maken, is met een omgekeerde plastic opbergdoos waaruit een ingang is gesneden. Als je een doorzichtige doos gebruikt, kun je de egels vanuit je luie stoel stoel bekijken.
Gebruik honden- of kattenvoer of roerei om de bakjes te vullen. En: nooit melk, want daar kunnen ze niet tegen! Zo maak je een egelvoerstation:
.
.
6. Plaats een egelhuis
Als egels binnenkort weer gaan rondstruinen, wil je graag dat ze jouw tuin uitkiezen om te bivakkeren. Egelhuizen bieden beschutting en een voedselplaats voor de egels, maar ze kunnen er ook stijlvol uitzien in je tuin. Je kunt een kant en klaar huisje kopen of er een zelf maken. Er zijn diverse instructievideo’s op Youtube, zoals deze:
.
.
Zet het egelhuis op een rustige plek, buiten het bereik van huisdieren en kinderen.
7. Zet bakjes water neer
Zet een paar schotels water neer in de tuin. Dat zullen alle dieren waarderen die passeren. Vooral in de koude maanden, als het meeste water ’s nachts bevriest. Zet een schotel dichtbij het egelhuis, als je die hebt.
8. Stoor ze niet tijdens de winterslaap
Binnenkort breekt de tijd aan om je tuin lenteklaar te maken. Het is soms moeilijk om te weten of er een egel in je tuin in winterslaap is (dit gebeurt tussen november en maart, afhankelijk van de temperatuur). Maar als je het weet, zorg er dan voor dat je ze niet stoort.
9. Help een zieke of zwakke egel
Zie je een zieke, gewonde of zwakke egel? Bel dan direct de Egelbescherming of de Dierenambulance. Door heel het land zijn egelopvangcentra te vinden, die de kennis in huis hebben om de dieren goed te helpen.
10. Lees in het artikel ‘Egels in de tuin: tips’, hoe je jaarrond onze stekelige buurtbewoners kunt helpen:
.
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel